Helyi közélet

2015.05.16. 11:27

Körgát védi már Arnótot

Miskolc, Arnót - Nemcsak közlekedési, hanem árvízvédelmi szerepe is van a nagyszabású beruházásnak.

Miskolc, Arnót - Nemcsak közlekedési, hanem árvízvédelmi szerepe is van a nagyszabású beruházásnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épül meg a Miskolc északi út, amely észak-északkelet irányban kerüli el a várost az M30 autópálya és a Zsigmondi utcai csomópont között.

Az elkerülőút elsőfokú árvízvédelmi gátként szolgál majd, teljes mértékben biztosítva a térség településeinek árvízproblémáját. Az arnóti körgát kiépítése befejeződött. A komplexumot Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője, Dr. Üveges István Arnót polgármestere és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője adta át ünnepélyesen.

Megrongált út és híd

A beruházás keretében Arnót bevédésére a Kis-Sajó keleti oldalán teljesen körülvéve Arnótot egy gátrendszer épült ki. Az árvizek levezetésére a Csorba-tó északi sarkától egészen a Sajó folyóig épült egy 4500 méter hosszú, 120–160 méter széles árok, amely elősegíti az esetlegesen kialakuló árvizek levezetését a Sajóba.

Így a 26. számú főút által bekerített terület teljes mértékben árvízmentes lesz. A 2010-es árvíz legnagyobb előidézője a nyugat-kelet irányú 3. számú főút volt, ezért ennek áthelyezését az M30 körforgalomtól a Kis-Sajó hídig úgy oldották meg, hogy a megépítendő árok fölé egy 130 méter nyílású hidat emeltek. Az árvíz megrongálta a Felsőzsolcai bekötőút nagy részét és az alatta levő kis nyílású hidat, ezért a bekötőutat is átépítették, alatta szintén egy nagy, 120 méter nyílású hidat építettek.

Európai színvonalon

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője az avatáson elmondta: „Nagy örömmel tölt el, hogy az északi elkerülő következő részeként sikeresen megépült az arnóti körgát, amely 3,3 kilométer hosszan védi meg Arnótot az árvizektől. Most is fontosnak tartom elmondani, hogy a kormány elsőrendű kötelességének tartja a lakosság életének könnyebbé tételét, és mindenki meggyőződhet arról, hogyha elautózik az északi elkerülő keleti csomópontjához, az ígéreteknek megfelelően immár európai színvonalú körülmények között közlekedhet.”

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője hozzáfűzte: „A 3285 méter hosszú arnóti körtöltés a már 2013-ban megépült transzformátortelep végétől a Felsőzsolca-Edelény összekötőútig tart. Teljesen körbeveszi Arnót községet és védi az esetleges árvíztől.

Dr. Üveges István, Arnót polgármestere köszönetet mondott a döntéshozóknak és a kivitelezőknek a kör­gátért. Mint elmondta, a gáton két zsilipet is kialakítottak, amelynek segítségével levezethető a belvíz és szabályozható a községen átfolyó patak vízszintje.

Szaniszló Bálint


Megoldott árvízvédelem

Az 5,8 kilométer hosszú, 2-szer 1 sávos elkerülőút kivitelezése 2013 őszén indult, a műszaki átadás-átvétel jövő hét elején megkezdődik – tudtuk mg. Az ünnepélyes átadás várhatóan június első napjaiban lesz. A miskolci elkerülő megépítésével a térség komplex árvízvédelme megoldottá válik, Miskolc belvárosa felszabadul a 26. számú főútról érkező jelentős forgalom alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában