Helyi közélet

2015.05.06. 15:19

Fekete pólósok és szalagosok együtt

Miskolc - Az ápolók napján országos demonstrációra készülnek. Csak a megyei kórházból 500-an csatlakoznak.

Miskolc - Az ápolók napján országos demonstrációra készülnek. Csak a megyei kórházból 500-an csatlakoznak.A fekete pólós akciót nem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kezdeményezte, ám a kamara céljai is hasonlók, ezért is fejeztük a közös érzelmeinket fekete szalaggal. Viszont mi szélesebb körű képviseletben gondolkodunk: nemcsak a bérekben, hanem többek között a minimumfeltételekben, a létszámhelyzetben a képzésekben is változást szeretnénk – jelentette ki Dulibán Lászlóné, a MESZK megyei elnöke az Észak-Magyarország kérdésére. Elismerte, hogy a fekete pólós akció kétségtelenül segített abban, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét is az egészségügyben dolgozók tarthatatlan helyzetére, s vélhetően hozzájárult, hogy a keddi nappal megkezdődtek a tárgyalások a kamara és az egészségügyi szakszervezeti képviseletek, valamint az egészségügyi államtitkárság között.

– Azt gondoljuk, hogy mindannyiunknak össze kell fognunk, hiszen az egészségügyben dolgozóknak mind hasonlók a céljaink. A kamara nem szakszervezet, a szakszervezeteknek más, hatékonyabb marketingeszközeik vannak, mint nekünk. De ne feledjük, hogy a 2011–12-es tárgyalásaink során értük el, hogy 2012–13-ban első hullámban emelték a béreket. Csakhogy akkor kapott a kamara olyan ígéretet is, hogy az első hullámot követi a többi, ennek ellenére 2014-ben a reményét sem láttuk a folytatásnak. Ezért szerveztük május 12-re a demonstrációt, amiről azt tartom, hogy ehhez képest a fekete póló vagy a fekete szalag viselése sokkal „lájtosabb”. Egy ilyen demonstráción való részvétel nyílt kiállás, a 12 pont felvállalása a munkáltatók előtt is.

„Ezt már meg kell lépnünk…”

A kamarai vezetőt megkérdeztük arról, el tudja-e képzelni, hogy a most kezdődött tárgyalások során olyan megegyezésre jutnak, a kormányzati oldal olyan bejelentést tesz, amely miatt elmarad a demonstráció.

A válasza: – Látva a felbolydulást, s a demonstrációt már annyira összeszerveztük, annyira meg van szervezve, hogy nem. Ezt már meg kell lépnünk az egészségügy jövője érdekében.

ÉM-SzK

A demonstrációról

Hogy képzeljük el a május 12-i demonstrációt?– A Hősök terén gyülekezünk, s egy körülbelül két kilométeres sétát tervezünk a Parlamentig, amelyre várjuk a szimpatizánsokat is. Ott szeretnénk átadni a 12 pontban foglalt követeléseinket.Dulibán Lászlóné elmondta: a megyei kórházból induló, több busznyi demonstráló minden tagja saját szabadnapját áldozza fel a személyes részvételért.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában