Helyi közélet

2015.05.25. 00:19

Díjnyertes app-pal Miskolcon

Miskolc - Séta közben hangos navigációval juthatunk egyik pontból a másikba, ráadásul offline interaktív térképet is ad.

Miskolc - Séta közben hangos navigációval juthatunk egyik pontból a másikba, ráadásul offline interaktív térképet is ad.Guide@hand Miskolc. Ez azért sokaknak még mindig kínaiul van, ám a technikai fejlődés a turizmusban is nyomon követhető. Az említett mobilapplikáció pedig megállja a helyét kategóriájában, sőt! Az iOS-re és Andoridra is letölthető cucc nem nagy, ám a további kiegészítőcsomagok izmosak. A főoldalon fellelhetjük a Látnivalók, Szállások, Gasztro, Programok, Térkép, Hasznos, Séták, Információ menüpontokat, melyekben el tudunk merülni tovább. Mi a Sétákra, a Miskolc a múltban „lehetőséget” választottuk. A túra 1,76 óra és 3,5 kilométer, a Széchenyi utcai Tourinform Irodától indul és többek között a Hősök terét, a Kossuth utcát érintve ér vissza a sétálóra.

Néhány éves

Maga az applikáció egyébként néhány éves, csak mindig bővítik a fejlesztők, tartalomkészítők. A kezdeti gyermekbetegségeket kinőtte az alkalmazás, ugyanis az alapinformációk az app-ban, az alaptérkép a Miskolci Tourinform honlapjával van kapcsolatban. A miskolci barangolás elérhető offline is, öt nyelven.

– Az a nagy dolog benne, hogy ha letöltjük egyszer, akkor offline is működik – fogalmazott érdeklődésünkre Kupcsik Sarolta, a Tourinform munkatársa, az alkalmazás szülőanyja. – Van értéktár, avasi boros, lillafüredi függőkertes, és ezekhez jött az új, a vezetett séta. Ez azt jelenti, hogy nem a térkép és az objektumok leírásai segítenek, hanem a kettő közötti navigáció. Mindez el is hangzik vagy egy headseten keresztül, vagy a kezedben ott van tulajdonképpen az idegenvezető. Bárhol elkezdhető a séta, hiszen rámegyünk a térképen egy adott objektumra és az app onnan fog vezetni. Az alapséta a Miskolc a múltban tematikára épül, de a város teljes múltját nem is akarták bemutatni. Arra fókuszáltak, ami a város fénykora: az 1878-as nagy árvíztől az azt követő fél évszázadra. Az alapsétából vannak kitérők, amelyek térben és időben is kitérők. Például a színház sarkánál megkérdezi, hogy akarsz-e a Szinva-teraszra menni. Ez utóbbi már a 21. század, azaz nemcsak térben, de időben is „kitérhetünk”.

A Tourinform által szervezett séták viszont nem lesznek az applikáció részei. A jelenleg is futó 12 témás garantált idegenvezetésről van szó, ami nem virtuális. Nem is szeretnék az összes tematikus túrát felvinni okostelefonra, hogy más legyen a kínálat az élő és az applikáció között. A vezetett sétákon és a barangolásokon túl az app-on belül van programos alkalmazás is. Például az Operafesztiválnak van külön alkalmazása.

Megtudtuk azt is, hogy néhány hete mobil kategóriában első helyet ért el a Guide@hand Miskolc hangos idegenvezető alkalmazás az Iránytű 2015. kommunikációs versenyén.

Miért és mit?

Miért jó?

  • Azért, mert hangos GPS-es útikalauzunkat használva nem kell térképekkel bajlódni.
  • Azért, mert mindig tudod, merre jársz.

  • Mit nyújt?

  • 1–2 órás élvezetes sétával felfedezhető a város.
  • Séta közben hangos navigációval juthatunk egyik pontból a másikba.
  • Offline interaktív térképet ad, a használat során nem kell az internetért fizetni.
  • Különböző nyelveken használhatjuk.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában