Helyi közélet

2015.05.07. 10:46

Avasi Borangolás negyedszer

Miskolc - 25 patinás avasi pince, 35 ismert magyar borászat, 19 hangulatkeltő zenekar, 10 miskolci vendéglátóhely.

Miskolc - 25 patinás avasi pince, 35 ismert magyar borászat, 19 hangulatkeltő zenekar, 10 miskolci vendéglátóhely.Ez lesz a IV. Avasi Borangolás – nagyon tömören – a hétvégén Miskolcon. Erről és a történelmi Avas fejlesztéséről tartott kedden sajtótájékoztatót a Bortanya épületében dr. Kriza Ákos polgármester, és Némedi Varga Zoltán főszervező, a Miskolci Borbarátok társaságának elnöke.

– Az elmúlt egy hónap a jó bevásárlások hónapja volt a város számára – jelentette ki a polgármester. – Visszavásároltuk az Avas szállót, és megvásároltuk a város egyik legrégebbi borházát, a Bortanyát. Ez illeszkedik abba a stratégiába, miszerint a város azokat az ingatlanokat, amelyek idegenforgalmi, turisztikai és városfejlesztési szempontból fontosak, hosszú távon tulajdonában kívánja tartani.



Kriza Ákos elmondta: tényleg jó vásárt csináltak, hiszen a Bortanya 26 milliós vételára „potom pénznek” mondható. Különösen a korábbi fejlesztések függvényében, ugyanis a 2000-es évek elején több mint 280 millió forintot költöttek rá.

– Kell még rá költeni, a műszaki rendszere mindenképpen frissítésre szorul. A Borangolásra szeretnénk működőképes állapotba hozni, az év végére pedig megfelelő színvonalra – fogalmazott. – Azokat a patinás helyeket, amelyekre Miskolc kultúrája, kereskedelme, idegenforgalma alapozódott, vissza akarjuk hozni a fénybe, és 21. századi színvonalon kívánjuk kiszolgálni nemcsak a miskolciakat.

Ezért 2010 után elkezdték gyűjteni mindazt az anyagot, ami a történelmi Avas fejlesztésével kapcsolatos és az Avas Munkacsoporttal összeraktak egy olyan koncepciót, amely jövőképet ad a terü­letnek.



Kamera, LED, panoráma

– Elkezdtük az úthálózat rendbetételét, erre több mint 90 milliót költöttünk – mondta Kriza Ákos.

– A folytatás? Az Avas-tetőt egy összefüggő komplexumként a belvárossal kötjük össze, például a mostani uniós ciklusban fejlesztve panorámaút lesz az Avas-tetőig. Az utak további fejlesztése csakúgy tervben van, mint a LED világítás, amely a közbiztonságot is szolgálja, ezt kamerarendszerrel is segítenék.

Némedi Varga Zoltántól megtudtuk: hagyomány, bor, marketing címmel konferencia lesz az avasi pincesor jövőjéről május 8-án 15 órától a Városházán. Szombaton negyedik alkalommal rendezik meg az Avasi Borangolást az Avasi Pincesoron.

– Az a cél, hogy a tradicionális miskolci pincekultúra hagyományait– ha egy napra is – újraélessze a rendezvény. A borokról a helyi gazdákon kívül Magyarország jelentős borvidékeiről meghívott borászatok gondoskodnak. A finom ételeket helyi vendéglátóhelyek biztosítják, a jó hangulatot miskolci zenekarok pinceprodukciói fokozzák – hangzott el.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában