Helyi közélet

2015.04.28. 15:07

Világfát ültettek a Föld Napja alkalmából Sajószentpéteren

Sajószentpéter - A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola is csatlakozott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Világfa kampányához, melyben 2015-ben több, mint 40 helyszínen ültetnek „világfákat” a szövetség közösségei.

Sajószentpéter - A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola is csatlakozott a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség Világfa kampányához, melyben 2015-ben több, mint 40 helyszínen ültetnek „világfákat” a szövetség közösségei.

Mik is azok a világfák? Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnökének szavaival:

A világ- vagy életfa a hagyományainkkal köt bennünket össze. Ennek a hagyománynak a jövőbe vezetése, gyökereztetése volt az alapgondolat, mikor ezt a címet választotta a Magyar Éghajlatvédelmi Szövetség kampányának. A valóságban a világfa az adott év fája, melyet az Országos Erdészeti Egyesület minden év végén közönségszavazással választ ki. Így 2015-ben a világfák a kocsányos tölgy kisebb, vagy nagyobb csemetéi.

Ezeket a csemetéket ültetik el a szövetség közösségei egy-egy helyi akció keretei között. Az akció helyszínei átszövik az országot, sőt idén két helyszínnel – Kalotaszentkirállyal és Marosvásárhellyel – már erdélyi partnerek is bekapcsolódnak a kampányba. Ugyan a kis facsemeték elültetése nem oldja meg az éghajlatváltozás problémáját, de ezek a kis szimbolikus lépések kifejezik azt, hogy a helyi közösségek felismerik a problémát és fontosnak tartják, hogy valódi lépések szülessenek.

A Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola idén csatlakozott ehhez a kampányhoz.

A világfa elültetéséhez a Föld napját választottuk – ismertette Perényi Barnabás, az iskola igazgatója. Ökoiskolaként nagy hangsúlyt fektetünk a zöld környezetre és a fenntartható fejlődésre való nevelésre. Az iskola fekvéséből adódóan kevés a fa és zöld növényzet, ezért ettől az évtől kezdődően hagyománnyá szeretnénk teremteni az év fája elültetését. Örülünk ennek a kezdeményezésnek és büszkék vagyunk arra, hogy részeseivé válhattunk. A kis facsemeték méltó helyet kaptak iskolánk udvarán. A Föld napján témanapot tartottunk, melynek központi témája a szelektív hulladékgyűjtés volt. A diákok az új ismeretek elsajátítása után a School-Túra című izgalmas és látványos előadáson vettek részt, melyet a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának munkatársai tartottak. Az előadás után az osztályok vetélkedőn mérték össze tudásukat, melynek nyertes csapatai egy-egy facsemete tulajdonosai és egyben gondozói lettek. A nap befejezéseként iskolánk udvarán közösen elültettük az év fáját, a kocsányos tölgyet, majd minden osztály a maga módján gondoskodott arról, hogy szebbé, zöldebbé varázsolja az iskola területét. Nemcsak egy tartalmas, szép napot töltöttünk együtt diákok, tanárok és szülők, de azt is megmutattuk, hogy mennyire fontosnak érezzük környezetünk és vele együtt Földünk védelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában