Helyi közélet

2015.04.01. 11:14

Távhő: tiszta, kényelmes, korszerű

Miskolc - A távhőszolgáltatás biztosítja a komfortos otthon kényelmét, védve a város tiszta levegőjét. Interjú: Nyíri Lászlóval, a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával.

Miskolc - A távhőszolgáltatás biztosítja a komfortos otthon kényelmét, védve a város tiszta levegőjét. Interjú: Nyíri Lászlóval, a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával.Magyarország lakosságának egyhatodát, elsősorban az ipari technológiával készült lakásokban élőket szolgálja a legfiatalabb közmű, a távhőszolgáltatás. Megyeszékhelyünkön a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. a szolgáltató. A közüzemi szolgáltatást ellátó gazdasági társaság a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. vállalatcsoport egyik meghatározó tagja. A MIHŐ egyszemélyes gazdasági társaságként működik. A cég operatív irányítását – a tulajdonos felhatalmazása alapján – az önálló cégjegyzésre jogosult ügyvezető igazgató, Nyíri László végzi. Vele beszélgettünk.

- Volt olyan időszak, amikor a távhőszolgáltatással szemben az egyedi fűtést próbálták előtérbe helyezni. Milyen érveket tudna felhozni a távhő mellett?

Nyíri László: A távhőszolgáltatás tulajdonképpen nem más, mint világszínvonalú hőközponti technika, párosítva a mai kényelmi és elszámolási igények szerint kialakított épületfűtési, használati melegvíz-ellátó rendszerekkel, ami egyedülálló életminőség alapjául szolgálhat felhasználói számára. A távfűtés az egyik legkorszerűbb fűtésmód, mind kezelhetőség, kényelem, mind környezetvédelem szempontjából. Felhasználóink válláról levesszük a kéményfelújítás, kéményseprés gondját, nem kell foglalkozni a kazánok üzembe helyezésével, javíttatásával, és nem kell aggódni az esetleges égéstermék visszaáramlása miatt sem. Ha mindezt a város oldaláról tekintjük, akkor elmondható az is, a villamosenergia-termeléssel kapcsoltan termelt hőenergiát használó távhőszolgáltatás a modern városüzemeltetés alappillérének tekinthető. A kapcsolt termelés teszi lehetővé a külön hő- és villamosenergia-termelésnél kedvezőbb tüzelőanyag felhasználást, így a jobb hatásfok elérését, ami környezetünk védelme szempontjából sem elhanyagolható.

- A környezetkímélő jelleget azért próbálják kétségbe vonni sokan.

Nyíri László: A távhőellátó rendszer bármely hőforráshoz csatlakoztatható, ha önmagában tekintjük, szinte abszolút tiszta. A felhasználási helyen, illetve annak környezetében környezetkárosító anyagot nem bocsát ki. Levegővédelmi szempontból az elszórtan elhelyezkedő nagyszámú, alacsony kibocsátási magasságú kémények jóval nagyobb szennyezést okoznak a helyi környezetnek, mint a jól ellenőrzött, távfűtéshez épített nagy magasságú kibocsátási források. Rendkívül fontos, hogy a nagyméretű ipari tüzelőberendezések jó hatásfokkal, számítógépes folyamatirányítással optimális tüzeléstechnikai paraméterekkel üzemelnek, így is csökkentve a levegőbe kerülő szennyező anyagok mennyiségét. Miskolcon a távhőszolgáltatás egyik hőforrása a kombinált ciklusú erőmű, ahol úgynevezett kapcsolt energiatermelés történik. Ez azt jelenti, hogy az áramtermelés mellett, egy másik termék, a hő is hasznosul. Az együttes áram- és hőtermelés pedig kisebb energiafelhasználással jár, mintha ezeket külön állítanák elő. Ha már a környezetkímélő jellegről beszélünk, fontos kiemelnünk és büszkék is vagyunk arra, hogy az elmúlt években a miskolci távhőszolgáltatás rendszerébe többféle megújuló energia is bevonásra került. Hejőcsabán kb. 390 lakásban biogáz, a Kiliáni lakótelepen pedig több mint 1000 lakásban faapríték-tüzelés biztosítja a fűtést és a használati meleg vizet. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon egyedülálló innovatív megoldásként, távfelügyelettel működtetett geotermikus hőenergiára épülő hőellátás szolgáltatja az avasi és a belvárosi lakótelepen élő fogyasztóink hőellátását. Mindezen fejlesztéseink eredménye, hogy Miskolcon 2014. évben már 47,42 százalékban megújuló energiából kapta a fűtési célú hőenergiát kb. 31.500 lakás és közel 950 egyéb fogyasztó. Ennek eredményeként közel 20.000.000 köbméter földgáz kiváltása valósult meg így, és 36.700 tonna széndioxid nem került a levegőbe!

- Mit nyújtanak, kínálnak a fogyasztóknak?

Nyíri László: A távhőszolgáltatás folyamatos szolgáltatás. A fűtési idény egy évből 6–7 hónapot fed le, időjárástól függően. A használati melegvíz-szolgáltatás egész évben folyamatos, a nyári karbantartást pedig sikerült minimálisra, az utóbbi években egy-két napra csökkenteni. A fogyasztói megítélésünk javulásában az is közrejátszik, hogy a szolgáltatás biztonsága nagymértékben javult. Ennek egyik oka, hogy olyan távfelügyeleti rendszert működtetünk, ahol egy központból lehetőség nyílik az egész város távhő-szolgáltatási rendszerének távfelügyeletére, de akár a távbeavatkozásra is. Így kollégáink minden esetben, még a fogyasztók hibajelzése előtt észlelik az esetleges meghibásodást, és azonnal be tudunk avatkozni, a hibát ki tudjuk javítani.

- Láthatóan jobb a fogyasztókkal való kapcsolattartás. Miként érték ezt el?

Nyíri László: A felhasználókkal való közvetlen kapcsolatot társaságunk ugyanolyan fontosnak tartja, mint a korszerűsítéseket. Ügyfélszolgálati irodánkat és az ügyfélfogadási rendszert a felhasználók igényei alapján alakítottuk, alakítjuk ki. Ügyfélszolgálati munkatársaink készségesen adnak felvilágosítást a távhőszolgáltatással összefüggő kérdésben. Hírleveleinkben, honlapunkon keresztül és a helyi médiában igyekszünk minden aktuális, távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdésben tájékoztatást nyújtani, amellyel segíthetjük a fogyasztóinkat, akár műszaki, akár pedig számlázási kérdésekben.

- A távhőellátás költségeit sokan a számlák alapján próbálják összehasonlítani a gázfűtés költségeivel.

Nyíri László: Míg a gázszámla kizárólag a felhasznált gáz költségét tartalmazza, addig a távhőszolgáltatás számlája a hő költségén kívül egy sor más tevékenységre is fedezetet nyújt. Távhőellátás igénybevétele esetén nem kell külön fizetni az elhasználódott berendezések pótlásáért, az üzemeltetésért, a karbantartásért, az eszközök működtetéséhez szükséges villamos energiáért. Korrekt összehasonlítás csak azonos feltételek mellett, az összes költségelem figyelembe vételével tehető meg, melynek eredménye: a távhő gazdaságossága és versenyképessége. Távfűtés és használati melegvíz-szolgáltatás esetén nem kell egyedi hőforrásról, pl. gázkazánról gondoskodni. A gázkazánnak nem kell külön helyet biztosítani a lakásban, és nem kell a kazán működtetéséről, karbantartásáról, javíttatásáról esetleges cseréjéről időről időre gondoskodnia sem.

- Már a sajtóhírek között is szerepelt, de a vezetéképítésből is érzékelhető, hogy a miskolci kórházak is csatlakoznak a távhőre. Mit jelent ez?

Nyíri László: Társaságunk kiemelt feladataként kezeli az új fogyasztók bekapcsolását, a rendszereinek kihasználása érdekében. A közelmúltban valósult meg a Miskolctapolcai Strand hőellátását biztosító távvezeték építése, amely méretéből adódóan, távlatilag lehetőséget jelent Miskolctapolca más fogyasztóinak is a távhőszolgáltatással történő ellátására. Valamint megvalósult a Nagyposta néven ismert épületegyüttesének távhőellátást biztosító távvezeték építése is. Ez év elején megkezdődött a Semmelweis és Szent Ferenc kórház távhőre csatlakozása, a távhőellátásukhoz szükséges új, korszerű, előreszigetelt távfűtési gerincvezeték kiépítése. A projekt megvalósításával, vagyis a kórházépületek távhőre csatlakozásával a földgáztüzeléshez képest az energiaköltségekkel együtt az üvegházhatású gázok kibocsátása is csökken, a megújuló geotermikus energia használata növekszik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában