Helyi közélet

2015.04.25. 17:10

Meglepetés az autópálya

Miskolc - Soós Attila: „A miniszterelnök által ígért beruházások zömének két, három éven belül meg kell valósulniuk.”

Miskolc - Soós Attila: „A miniszterelnök által ígért beruházások zömének két, három éven belül meg kell valósulniuk.”

„Nem árt újra felidézni azokat a fejlesztéseket, amelyekhez Orbán Viktor miniszterelnök ígért támogatást a hét elején” – jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Soós Attila, a Fidesz frakcióvezetője. Mint ismert: a miniszterelnök kedden járt Miskolcon, ahol 180 milliárd forintos fejlesztési csomagról szóló megállapodást írt alá dr. Kriza Ákos polgármesterrel. A megállapodás öt pontból áll, nevezetesen: a Miskolc–Kassa gazdasági tengely erősítése, az Okos Város program folytatása, az iparterületek és a hozzájuk kapcsolódó közlekedésfejlesztés, a kutatás-fejlesztés-innováció megerősítése és támogatása, az ötödik pont pedig turisztikai fejlesztéseket tartalmaz, a Diósgyőri vár és a tapolcai strand második ütemének támogatását.

Régóta terv

„Az autópálya megépítésének támogatása számunkra is meglepetés volt, bár régóta terve a városnak” – válaszolta a frakcióvezető arra a kérdésünkre, hogy az öt fejlesztési pontot mi alapján választotta ki a miniszterelnök. „Persze a többi sem ötletszerű volt, hiszen a kormány elvárja, hogy egy városvezetés mutassa meg, tudja, hogy mit szeretne fejleszteni. A tárgyalások már régóta zajlanak, ennek az eredménye volt a keddi bejelentés” – fogalmazott Soós Attila. Kitért arra is, hogy a miniszterelnök előtt ismert volt, hogy Miskolctapolcát szeretné fejleszteni a város, a Diósgyőri vár rekonstrukciójának eredményét látta is Orbán Viktor és azt is tudta, mennyire népszerű ez a turisztikai látványosság.

Van ütemezés

„Az Okos Város programon már régóta dolgozik Miskolc, hiszen ez a jövő iránya, így ez sem volt ismeretlen a kormány előtt. És persze az sem, hogy a város szeretné erősíteni az ipari jellegét” – tette hozzá.

A fejlesztések ütemezéséről is kérdeztük, hiszen a bejelentéskor csak a Miskolcot Tornyosnémetivel összekötő autópálya – ez 150 milliárd forintból valósulna meg – esetében hangzott el időpont: 2018–19. „Van ütemezés, a vár esetében előrehaladott tervekről van szó, elképzelhető, hogy a beruházás már ősszel elindul, például a közbeszerzéssel. Ugyanez a kezdési időpont várható a tapolcai strand második üteménél is. Bátorság lenne azt ígérni, hogy jövőre már meglesz az élményfürdő, de 2017-re igen. Az ipari terület esetében is zajlik a feltérképezés, de Miskolc esetében eléggé behatárolt, milyen irányba terjeszkedhet.

ÉM-NSZR

Ez épülne hatmilliárdból

A Diósgyőri várra hatmilliárd forintot ígért a kormányfő. Mivel a korábbi rekonstrukció kétmilliárdból valósult meg, így felmerült a kérdés, mire költi a város ezt az összeget. Mint megtudtuk, a hatmilliárd „csak” 4,5 milliárd, a fennmaradó részt befektető bevonásával pótolná a város, például a közelben megvalósulhatna egy szállásfejlesztés. Gondoltak a külső vár, a Huszár vár, illetve a vizes árok és a strand felújítására – mondta Soós Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában