Helyi közélet

2015.04.28. 21:46

Lezárt ügyek: bíróság elé állhatnak a csokvaományi uzsorások

Csokvaomány, Ózd - Csokvaományi uzsorások állhatnak bíróság elé, akik bántalmazás kilátásba helyezésével kamattartozás címén a kölcsönadott összegek többszörösét szedték be áldozataiktól.

Csokvaomány, Ózd - Csokvaományi uzsorások állhatnak bíróság elé, akik bántalmazás kilátásba helyezésével kamattartozás címén a kölcsönadott összegek többszörösét szedték be áldozataiktól.

Az Ózdi Rendőrkapitányság zsarolás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást 2013 májusában a 68 éves id. V. Sándor és a 45 éves ifj. V. Sándor csokvaományi lakosok ellen.

Az eljárás adatai szerint az idős férfi fiával együttműködve, éveken keresztül több személy részére - jellemzően 100 %-os kamatra - kisebb-nagyobb pénzösszegeket folyósított kölcsönként. Amennyiben a főként Tólápa telepi sértettek nem tudták időben rendezni kamatos kamattal megnövelt tartozásaikat, úgy veréssel és egyéb súlyos következmények kilátásba helyezésével fenyegették meg őket, mely összegek kifizetése súlyos nélkülözésnek tette ki az adósokat.

A pénzösszegek beszedését az uzsorások jellemzően a családi pótlék, a szociális segélyek és a nyugdíjak érkezésekor hajtották végre. A szegénység vámszedőinek volt olyan áldozata is, akit miután adósságspirálba kergettek, mindig a nyugdíja felének megfelelő összeget adtak neki kölcsön, hogy következő hónapban az egész ellátásától megfosszák.

Az ügy gyanúsítottjait 2013. szeptember 17-én a rendőrök elfogták, őrizetbe vették, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket, amit a nyomozás időtartama alatt mindvégig fenntartott.

Az Ózdi Rendőrkapitányság az ügyben súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, üzletszerűen elkövetett uzsora-bűncselekmény és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a napokban lezárta és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Miskolci Járási Ügyészségnek.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában