Helyi közélet

2015.04.01. 19:46

Közlemény - MSZP: Becsapták a Szentpéteri kapuiakat?

Miskolc - Ha a miskolci önkormányzat nem akarja megépíteni a Szentpéteri kapu és a Sajószigeti út közötti, a 3-as és a 26-os utak forgalmának átvezetését segítő utat, akkor feleslegesen hergeli az ott élőket. Ha viszont meg akarja építeni, akkor korábban miért mondták azt, hogy nem? A kérdést dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselő tette fel szerdai sajtótájékoztatóján, jelezve, bármi is a válasz, az ügy mindenképpen kínos.

Miskolc - Ha a miskolci önkormányzat nem akarja megépíteni a Szentpéteri kapu és a Sajószigeti út közötti, a 3-as és a 26-os utak forgalmának átvezetését segítő utat, akkor feleslegesen hergeli az ott élőket. Ha viszont meg akarja építeni, akkor korábban miért mondták azt, hogy nem? A kérdést dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselő tette fel szerdai sajtótájékoztatóján, jelezve, bármi is a válasz, az ügy mindenképpen kínos. Leszögezte: tekintve, hogy az útépítést nem támogatják a környéken élők, ő maga azt várja el az önkormányzattól, hogy az emberek érdekében vizsgálja felül útépítési álláspontját, hiszen még van idő a folyamat leállítására.

Az önkormányzat közgyűlése 2012 novemberében fogadta el a Miskolc belvárosának tehermentesítését célzó közúti fejlesztések előkészítése című javaslatot. Ennek alapján készült el egy megvalósíthatósági tanulmány, amely már tartalmazta a Szentpéteri kapui úttal kapcsolatos szakvéleményt. A tanulmány döntés-előkészítő részét 2014 februárjában tárgyalta a közgyűlés, de úgy, hogy érdemi vitára nem is volt lehetőség, mert a polgármester sürgős gyorsasággal lezárta a napirend tárgyalását.

Az MSZP már ekkor, illetve az önkormányzati választások előtt is szóvá tette, ilyesmit csak akkor lehet megépíteni, ha az ott élők is egyetértenek vele. Akkor dr. Nánási-Kocsis Norbert, a terület fideszes önkormányzati képviselője szórólapon rémhírkeltéssel vádolta a szocialistákat, azt állítva, hogy „nincs napirenden semmilyen útnak, a semmilyen átvezetése a Szentpéteri kapun!”.

Ehhez képest a keleti tehermentesítő út ügyében kedden közmeghallgatást tartott a városházán a környezeti hatásvizsgálati eljárást folytató környezetvédelmi felügyelőség. Ez lenne az az út, amely a Szentpéteri kaput kötné össze a Sajószigeti úttal a megyei kórház és a Pozsonyi, Kassai utcák között. Ott, a lakótelep szomszédságában jelenleg zöld terület, játszótér, kutyafuttatásra alkalmas park található, ennek a helyére építenék az utat.

Dr. Varga László elmondta: az eseményen sem a városvezetés, sem a választókerület fideszes képviselői (dr. Nánási-Kocsis Norbert önkormányzati és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő) nem vettek részt, kizárólag a felügyelőség szakemberei. Illetve több tucatnyi olyan, a tervezett útépítés környékén élő ember, akik – noha az esemény meghirdetése szerintük, s Varga megítélése szerint sem volt megfelelő – mégis értesültek a közmeghallgatásról. Ők kivétel nélkül az útépítés ellen szóltak, nem szeretnék, ha megszűnne a zöld terület, helyette pedig zajos, forgalmas út épülne.

Ennek megfelelően – mondta dr. Varga László – ő maga azt várja el az önkormányzattól, hogy az emberek érdekében vizsgálja felül útépítési álláspontját, hiszen még van idő a folyamat leállítására. Hangoztatta: csak akkor szabad ott utat építeni, ha az ott élők is támogatják azt. Ez jelenleg nincs így.

Ugyanakkor az, hogy a környezetvédelmi szakhatóság eljár az ügyben, közmeghallgatást szervez, azt jelzi, hogy a fideszes városvezetés igenis komolyan foglalkozik az útépítés lehetőségével.

- Az MSZP miskolci szervezete -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában