Helyi közélet

2015.04.07. 17:07

Közlemény - Kriza Ákos: A gyermekétkeztetés felelősség, nem médiacirkusz!

Miskolc - Több médium is azt állítja, megakadályoztam, hogy a miskolci gyerekek számára ételt osszanak. Ez így nem fedi a valóságot. A teljes igazságról pedig senki sem számolt be. Igen, a Gyermekétkeztetési Alapítványt arra kértem, hogy ha lehet, ne Miskolcon szervezze meg az akcióját. De nem az ételosztást kifogásoltam, hiszen én magam is sok hasonló akcióban vettem részt az elmúlt években, és Miskolc mindig nyitott volt az ilyen kezdeményezésekre.

Miskolc - Több médium is azt állítja, megakadályoztam, hogy a miskolci gyerekek számára ételt osszanak. Ez így nem fedi a valóságot. A teljes igazságról pedig senki sem számolt be. Igen, a Gyermekétkeztetési Alapítványt arra kértem, hogy ha lehet, ne Miskolcon szervezze meg az akcióját. De nem az ételosztást kifogásoltam, hiszen én magam is sok hasonló akcióban vettem részt az elmúlt években, és Miskolc mindig nyitott volt az ilyen kezdeményezésekre.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány azért kapott elutasító választ, mert - csatolt - levele szerint valójában egy médiaakciót tervezett, és nem a rászorulók megsegítésén lett volna a hangsúly. Azt kérték, hogy keressünk több száz gyermeket, akiket ők az Interneten „folyamatos” közvetítésen mutathatnak, miközben esznek. Ehhez pedig nem szeretnék asszisztálni. Egy ilyen akció csupán médiahecc, az igazi karitatív szervezetek nem a sajtó kedvéért szerveznek ételosztást. És van még egy szempont.

Ahol a gyerek éhezik, ott a szülő is. A gyerekeket a szülők hozzák el egy ilyen eseményre. Milyen jótékonysági megmozdulás az, ahol a gyerek eszik, a szülő meg nézi?

Ráadásul az alapítvány lényegében azt kérte, hogy mi szervezzük meg helyette az ételosztást. Adjunk helyszínt, gondoskodjunk a rendezvény biztosításáról, szervezzünk gyerekeket a helyszínre, delegáljunk önkénteseket, valamint szervezzük meg a helyi médiát.

A miskolci gyermekétkeztetés kérdése nem egyetlen rendezvényen múlik!

Kollégáimmal az elmúlt években következetesen, és igen sokat dolgoztunk, hogy a rászorulók ellátása jól működjön.

Az önkormányzat évente csaknem négyszázmillió (!) Ft-ot fordít az éhező gyermekek napi étkeztetésére.

A 3100 miskolci óvodásból rászorultság alapján 877 gyermek minden hétköznap háromszor részesül ingyen étkezésben, 463-an pedig fele áron kapják az ennivalót.

A 6300 általános iskolásból 2502-en ehetnek minden hétköznap térítés nélkül, 1083-an pedig 50%-os kedvezménnyel.

A középiskolásokkal együtt csaknem 5900 gyermeknek nyújtunk nap, mint nap, ingyen, vagy fél áron ennivalót.

A gyermekek ellátásáért a szülőknek is felelősséget kell vállalniuk – legalább a hétvégeken - annak teljes megoldását nem várhatják egyedül az önkormányzattól. A nyomort, a gyermekéhezést pedig nem az ingyen ebédekkel lehet megszüntetni, hanem a munkavégzés, a jövedelemszerzés lehetőségének biztosításával. Miskolc 2010-től e tekintetben is óriásit lépett előre, a regisztrált munkanélküliek száma több ezerrel csökkent, emellett az ország egyik legnagyobb létszámú közmunka-programját indítottuk el, ezzel is csökkentve az éhező gyerekek számát.

- Dr. Kriza Ákos polgármester -


Levél Kriza Ákosnak a Gyermekétkeztetési Alapítványtól

Tisztelt Dr. Kriza Ákos Úr!

A Baromfi Világnaphoz időzítve (2015 május 10) a BTT (Baromfi Termék Tanács) jótékonysági akció keretében kívánja felhívni a figyelmet az élelmiszeriparhoz kapcsolódó társadalmi ügyre, a gyermekszegénységre és arra az emelkedő trendre, hogy egyre több gyerek éhezik, illetve nem jut megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerhez.

A BTT a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) szakmai koordinációjával és segítségével rászoruló gyermekeknek szervez étkeztetést.

Az országos akció keretén belül 4 alkalommal összesen 4 ezer gyermeket szeretnénk vendégül látni egy ebédre és szórakoztató programra.

3 vidéki nagyvárosban, a városok közelében lévő 9 kis településen és 1 budapesti helyszínen május 2-3., és május 9-10. hétvégéken tervezzük az akciót.

Szeretnénk az Önök településén is támogatni a rászoruló gyerekeket.

Amennyiben részt vennének az akcióban, kérnénk Önöktől egy visszajelzést, hogy minél előbb elkezdhessük a szervezést.

Az Önök részéről segítséget kérnénk a következőkhöz:

- gyermekek szervezése a helyszínre

- a rendezvény helyszínének ajánlása, biztosítása

- a rendezvény napjára önkéntesek delegálása

- helyi média szervezése

- együttműködés a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal

A rendezvényen részt vesznek a sajtó képviselői (TV, újság), az akcióról az interneten is folyamatos lesz a „közvetítés”.

Az akció fontossága és a szervezés miatt Kérném mielőbbi visszajelzésüket!

Üdvözlettel:

Kromek Hetti

Gyermekétkeztetési Alapítvány

Programvezető

Tel: 06 20/ 569 7188

www.gyea.hu

www.facebook.com/gyermeketkeztetesialapitvany

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában