Helyi közélet

2015.04.21. 10:53

Koncert az orgona tiszteletére Sárospatakon

Sárospatak - Most fejezték be a 18. században félbemaradt sárospataki orgona építését.

Sárospatak - Most fejezték be a 18. században félbemaradt sárospataki orgona építését.Április 26-án, vasárnap 16 órától a sárospataki Bazilika felújított orgonáján ad díjtalan hangversenyt Fassang László Liszt Ferenc díjas orgonaművész a Cantemus Gyermekkórus közreműködésével.

Amitől egyedülálló

A templom külsejének megújítását követően – közel 6 év hallgatás után – teljes szépségében mutatkozik be a sárospataki bazilika restaurált orgonája, amelynek megújítását Hock Bertalan orgonaművész-szakértő, a budavári Mátyás templom orgonaművésze tervezte.

A sárospataki orgonának elég kalandos előélete van, és abban is különleges, hogy most az eredeti tervek adaptálásával egy olyan hangszert újítottak fel, ami még a 18. században befejezetlenül maradt.

A királyi kincstár 1787-ben megbízta Zelenák Miklós kassai orgonaépítőt egy 22 regiszteres, kétmanuálos, pedálos orgona építésével. Zelenák kezdő orgonaépítőként olyan hangszert álmodott, amelyik az adott vidéken kivételesnek számított, méreteiben hangterjedelmével, luxus kivitelével és tervezett különleges regisztereivel is. Egy év elteltével azonban a pénz nagy része elfogyott. A szekrények félkészen, minden díszítés nélkül, festetlenül álltak. A sípok harmada sem készült el. Hosszas procedúra után, amelynek során Zelenák vagyonát elárverezték, őt magát bebörtönözték, majd katonának vitték, 1791-ben Komornik János kassai orgonaépítővel kötöttek szerződést egy redukált orgona összeállítására az elkészült elemekből. Komornik az egymanuálos-pedálosra csökkentett, 13 regiszteres hangszert 1794 júliusában fejezte be. A mellvédben álló pozitívszekrényt kiürítette és minden felhasználható részt a nagy szekrényben helyezett el.

A 20.század kezdetén egy ismeretlen orgonaépítő ideiglenes jelleggel 5 regiszterrel bővítette az orgonát.

Összekeverték

l971-ben a Művészi Kézműves Vállalat orgonaüzeme átépítette, és – több kárt okozva, mint hasznot – ismét bővítette a hangszert. A 18. századi anyagot szétvagdalták, összekeverték. A bővítmények miatt a hangszert javítani, hangolni sem lehetett, ezért az orgona a század végére használhatatlanná vált.

A 2007-ben kezdődött felújítás során eltávolították a későbbi ráépítéseket és az 1791-es Komornik János kassai orgonaépítővel kötött szerződésben foglaltak alapján rekonstruálták. Az eredeti rajz és Hock Bertalan levéltári kutatásai során előkerült, levelezések alapján elkészültek a Zelenák tervezte díszítések, és a festés. A Pozitívszekrénybe, a korabelinek megfelelő szerkezetre 6 új, a régihez illő regiszter került. Az orgonához megfelelő analógiák és a Zelenák-féle játszóasztal egykorú szakbecslése alapján rekonstruált új, kétmanuálos játszóasztal készült.

ÉM-BG

A sárospataki orgona

  • A felújított hangszer, 19 regiszteres, 890 sípja van, amelyekből a legnagyobb 5 méter, a legkisebb 10 milliméter hosszú.
  • A felújítást Varga László orgonaépítő mester vezetésével végezték.
  • Az orgonaszekrény restaurálását, faragásait és festését Schwartz Rezső faszobrász-restaurátorművész készítette.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában