Helyi közélet

2015.04.23. 17:14

Hol van, hol nincs, mi az? Háziorvosi ügyelet!

Gönc - A parlamenttől kérnének segítséget a probléma megoldásához.

Gönc - A parlamenttől kérnének segítséget a probléma megoldásához.Hosszú ideje vajúdik az Abaúj–Hegyközi kistérség (18 település) háziorvosi ügyelete. Az ok: a legalapvetőbb ellátáshoz szükséges évi 32 millió forint (csak a bérek és járulékok közel 28 millió forintra rúgnak), ugyanakkor az állam ennek csak kis hányadát fedezi, viszont az ellátás az önkormányzatok kötelező feladata.

– Ha e gyéren lakott települések önkormányzatai nem fizetik be az így rájuk jutó lakosonkénti havi 140 forintot, akkor mi nem tudjuk kifizetni az orvosokat. Az önkormányzatok pedig azért nem fizetik be a részüket, mert nincs miből. Ez a kistérség nagyon a felvégen van, többszörösen hátrányos helyzetben – taglalta kérésünkre Sivák János, Gönc polgármestere. Elmondta, van olyan falu, mely fél évig nem fizetett. – Már nagyon rossz a hírünk az orvosok körében, mert bár az ÁNTSZ elvileg kötelezheti az orvosokat havi 2 ügyeletre, fizetség nélkül mégsem várható el, hogy ügyeljenek – mondta.

Segítség a „szomszédból”

Kritikus esetekben az abaújszántói ügyelet „segít be”, vagy a rendelővel szomszédos gönci mentőállomás dolgozói. Olyan is volt, hogy mentőtisztek ügyeltek, akik életmentésben ugyan jók, ráadásul hivatásos jogosítványuk is van, csakhogy például gyógyszerfelírásra nem jogosultak.

Az igazi megoldás az volna, ha az állam állná az államilag előírt kötelező feladat teljes költségét, vélik az érintett önkormányzatok vezetői. Ez irányú kérésüket – országgyűlési képviselőjükön keresztül – szeretnék a parlament elé vinni.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában