Helyi közélet

2015.04.09. 08:46

Ételosztás Miskolcon - A rendezők szerint szó sem volt fosztogatásról

Miskolc - Oláh Benjámin, a Miskolcnak Hangja Van Face­book-csoport vezetője túlzásnak tartja azt a napvilágot látott minősítést, hogy kaotikus lett volna az általuk hétfőn délután a miskolci Szent István térre szervezett élelem­osztás.

Miskolc - Oláh Benjámin, a Miskolcnak Hangja Van Face­book-csoport vezetője túlzásnak tartja azt a napvilágot látott minősítést, hogy kaotikus lett volna az általuk hétfőn délután a miskolci Szent István térre szervezett élelem­osztás.„Kétségtelen, hogy az osztás első tíz percében nagyon nagy volt a tumultus, de ez érthető, hiszen nagyon sokan gyűltek össze a téren, akik szerettek volna kapni a csomagokból – mondta az aktivista. – Ez is jelzi amúgy, hogy Miskolcon és környékén nagy a szegénység és minden ilyen segítségért hálásak a rászorulók.”

Mint ismeretes, az online média egy része a fosztogatás kifejezéssel minősítette az eseményt. „Én úgy vélem, hogy nem volt nagyobb rendbontás a téren, mint amikor egy rockkoncertre engedik be a közönséget” – jelentette ki Oláh Benjámin.

Sokkal több a rászoruló

Váradi Gábor, a Miskolci Roma Kisebbségi Önkormányzat vezetője – aki maga is ott volt a segítő önkéntesek között – sem tartja ennyire tragikusnak, ami hétfőn délután történt. „Nagyon sok rászoruló jött el, hogy élelmiszercsomagot kapjon. Teljesen érthető, hogy valamennyire türelmetlenek voltak. Meg kell érteni, hogy sok család számára egy-egy ilyen csomag jelenti a betevőt a következő pár napra…”

Elmondta továbbá, hogy a roma kisebbségi önkormányzat nem kíván foglalkozni az ételosztás esetleges politikai vonatozásaival. Igyekeznek minden olyan akció mellé állni, amely segíti a szegények életkörülményeinek bármilyen mértékű javítását. És így kívánnak cselekedni a jövőben is. „Most 6-700 család jutott némi élelemhez, de ennél sokkal többen vannak rászorulók, sokaknak útiköltségre, buszjegyre sem volt pénzük” – tette hozzá a roma kisebbségi önkormányzat elnöke.

Eddig nem volt akadály

Az élelemosztást végző Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke, Király Gábor elmondta, hogy továbbra is nyitottak, hogy élelemmel segítsenek a rászorulókon Miskolcon és környékén is. Továbbra is azt a megoldást tartják jónak, hogy a helyi önkormányzat részt vesz az akcióban, hiszen „nekik vannak ismereteik arról, hogy pontosan kik a rászorulók a környéken. Ezzel elkerülhetők a tumultuózus jelenetek, hiszen valóban az kap csomagot, ételt, aki jogosult erre. Máshol nem is ütköztünk akadályokba”.

Nem zárkóznak el

Megkerestük a miskolci önkormányzatot is kérdésünkkel, hogy a jövőben részt vennének-e ilyen akcióban.

Koczák Szilvia, az önkormányzat sajtószóvivője a következőket válaszolta kérdésünkre: „Mint ahogy az a tegnapi sajtóközleményben is olvasható volt, az elmúlt években következetesen, és igen sokat dolgozott az önkormányzat, hogy a rászorulók ellátása jól működjön. Az önkormányzat évente csaknem négyszázmillió forintot fordít az éhező gyermekek napi étkeztetésére. A 3100 miskolci óvodásból rászorultság alapján 877 gyermek minden hétköznap háromszor részesül ingyen étkezésben, 463-an pedig fele áron kapják az ennivalót. A 6300 általános iskolásból 2502-en ehetnek minden hétköznap térítés nélkül, 1083-an pedig 50 százalékos kedvezménnyel. A középiskolásokkal együtt csaknem 5900 gyermeknek nyújtunk nap mint nap, ingyen, vagy féláron ennivalót.”

Koczák Szilvia jelezte azt is, hogy természetesen soha nem utasítanak el olyan karitatív kezdeményezést, amely megfelelően előkészített és valóban a rászorulók megsegítéséről szól.

ÉM-SZB

Nem kellett beavatkozni

Megkérdeztük a rendőrséget és a miskolci önkormányzatot, hogy tapasztaltak-e rendbontást, illetve érkezett-e bejelentés ilyenről?Dobi Tamás, a megyei rend­őr-főkapitányság sajtóreferense egyértelműen nemmel válaszolt. Hasonlóan nyilatkozott Koczák Szilvia, a miskolci önkormányzat sajtószóvivője is, aki írásban a következőket válaszolta kérdésünkre:„Nem érkezett bejelentés károkról, károkozásról a Miskolci Önkormányzati Rendészethez az ételosztás idején. A térfigyelő kamerák felvételeit megnézték a rendészek, szabálytalanságot nem észleltek…”


" data-width="500">
">

Ételosztás Miskolcon – A rendezők szerint szó sem volt fosztogatásról http://www.boon.hu/etelosztas-miskolcon-a-rendezok-szerint-szo-sem-volt-fosztogatasrol/2805495

Posted by Borsod Online on ">2015. április 8.


Miskolc polgármestere azt szeretné, ha a város nem negatív hírekkel, hanem fejlődésével és gazdasági sikereivel jutna be a közfigyelem középpontjába. Szaniszló Bálint jegyzete. tovább »

Miskolc - Kaotikus jelenetek alakultak ki a miskolci ételosztásnál, amelyet a rászorulók megsegítésére szerveztek. tovább »

Miskolc - Több médium is azt állítja, megakadályoztam, hogy a miskolci gyerekek számára ételt osszanak. Ez így nem fedi a valóságot. A teljes igazságról pedig senki sem számolt be. Igen, a Gyermekétkeztetési Alapítványt arra kértem, hogy ha lehet, ne Miskolcon szervezze meg az akcióját. De nem az ételosztást kifogásoltam, hiszen én magam is sok hasonló akcióban vettem részt az elmúlt években, és Miskolc mindig nyitott volt az ilyen kezdeményezésekre. tovább »

Az éhező gyerekeknek szeretett volna ételosztást szervezni a Gyermekétkeztetési Alapítvány Miskolcon, ám ezt a város polgármestere azzal utasította el, hogy Miskolc inkább „a fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni”. Hegyi Erika jegyzete. tovább »

Miskolc - Tiltakozásnak szánják a keddi miskolci ételosztást a szervezők. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában