Helyi közélet

2015.04.06. 20:08

Az Újhely név megint szép lesz?

Sátoraljaújhely - Az egykori zempléni megyeszékhely ismét megyei jogú város szeretne lenni.

Sátoraljaújhely - Az egykori zempléni megyeszékhely ismét megyei jogú város szeretne lenni.

Talán nem mindenki tudja, az egykori Zemplén vármegye megyeszékhelye az 1700-as évek közepétől Sátoraljaújhely volt, lévén Újhely volt sokáig az egyetlen város Zemplénben. A jelenlegi városházán megörökítik azt is, hogy a 19. században a megyeházának otthont adó épületben Kossuth Lajos is felszólalt, de ennek pontos dátuma a jegyzőkönyvek eltűnése miatt nem ismert.

Régi rang

Újhely térvesztése 1920-ban indult el, amikor a trianoni békeszerződés értelmében a várost átszelő Ronyva patakon túli területek a mai Szlovákiához kerültek. A 2000 hektárnyi területen egy ipartelepen kívül egy vasútállomás is volt, így Sátoraljaújhely ettől kezdve megszűnt vasúti gócpont lenni. 1930-ban a megyeszékhelyi rang megyei várossá változott, majd 1950-ben a vármegyék megszűnésével ezt az elnevezését is elvesztette Újhely.

Ezen szeretne változtatni a sátoraljaújhelyi városvezetés azzal, hogy benyújtottak egy kérelmet, miszerint szeretnék, ha a település megyei jogú város címet kapna.

További részletek a keddi Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában