Helyi közélet

2015.04.16. 15:05

Az 50. Baráthegyi vakvezető

Bátya, Miskolc - Sok ezer ember ünnepelhet egy Miskolcon gyökerező jubileumot hazánkban: sikeres vizsgát tett az 50. Baráthegyi-vakvezető április 15-én, tegnap Bács-Kiskun megyében.

Bátya, Miskolc - Sok ezer ember ünnepelhet egy Miskolcon gyökerező jubileumot hazánkban: sikeres vizsgát tett az 50. Baráthegyi-vakvezető április 15-én, tegnap Bács-Kiskun megyében.

A Maximus névre hallgató labrador az 50., aki a törvényi előírások 2009-es bevezetése óta tett bizonyságot tudásáról a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZE) központi vizsgabizottsága előtt a Baráthegyi színeiben. A Miskolcon működő Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány 2006 óta képez ki és ad át térítésmentesen vakvezető kutyákat az igénylő látássérült emberek számára. A szervezet több tekintetben is egyedi színterévé lett mára a hazai vakvezetőkutya-képzésnek. Szakemberei képezték ki ugyanis a hazánkban ma dolgozó hivatásos vakvezetők mintegy felét, és a kutyák kiképzését az országban egyedül itt segíti rehabilitációs szakember, dr. Mezősi Tamás.

A közlekedés-biztonsági vizsga az utolsó lépés ahhoz, hogy a kutya hivatalosan is vakvezetővé legyen. Hosszú munka ez a kiképzővel és a leendő gazdival is. Kudarcokkal, nehézségekkel kísért tanulás és erőfeszítés az ember és a kutya oldaláról egyaránt. A kitartás eredménye egy olyan különleges erő, ami új korszakot hoz egy látássérült ember életében. Az ember és kutya között kialakuló speciális kapcsolat teret nyit a látássérült emberek számára – erőt, magabiztosságot és önbizalmat ad a közlekedéshez.

A vakvezető kutyák hivatásuk során egy ember életéért felelnek. Kettőjük együttműködése nélkül nincs siker. Király József és Maximus erről az összehangoltságról, egységről tett tanúbizonyságot tegnap Kalocsa közelében, Bátyán.

A vizsgán szakemberek előtt mutatta meg a páros, hogy tömegközlekedésben, utcai közlekedésben és más mindennapi helyzetekben is biztonsággal haladnak együtt. Ezt bizonyítandó, Maximus is tanúsítványt kap arról, hogy vakvezető hámban a hivatását végzi.

Az 50. vakvezető sikeres vizsgája sok ezer ember jubileuma, ünnepe hazánkban: adományozóké, önkénteseké, a látássérült embereké és az alapítvány munkatársaié is. Mindazoké, akik a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola munkáját támogatva vagy szaktudásukkal tesznek a látássérült emberekért, és mindazoké, akiknek az élete megváltozik ezáltal. Az adónk 1 százalékával (18449149-1-05) mindannyian csatlakozhatunk ehhez a népes táborhoz!

- Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában