Helyi közélet

2015.03.06. 17:03

Védőnők: százéves magyar érték

Miskolc - Kétnapos konferenciával tisztelegtek a szervezet tíz évtizedes történelme és eredményei előtt Miskolcon.

Miskolc - Kétnapos konferenciával tisztelegtek a szervezet tíz évtizedes történelme és eredményei előtt Miskolcon.Idén százéves a Magyar Örökség Díjas védőnői szolgálat. A centenárium alkalmából a 2015-ös évet jubileumi évnek nyilvánították, melynek keretében országszerte ünnepi programok követik egymást. A rendezvénysorozat nyitókonferenciáját „Értéket teremtünk” - "A nők egészsége, családok egészsége” címmel rendezték meg a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara, a Magyar Védőnők Egyesülete és a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve együttműködésével a Miskolci Egyetemen. Épp azon intézményben, ahol - három év megszakítással - 25 éve folyik védőnőképzés, 2001-től az egyetem egészségtudományi képzése keretében. Mint dr. Kiss-Tóth Emőke dékántól a pénteki első napon megtudtuk, a negyedszázad alatt több mint ezren szereztek védőnői diplomát, akik többségében a térségben helyezkedtek el. Azonban megyénk 500 védőnői állásából jelenleg is 30-40 betöltetlen, jellemzően a „végeken”.

Mint a dékán asszony előadásában is elhangzott: az első védőnői szolgálat Országos Stefánia Szövetség néven alakult és működött, célul tűzve ki az anya- és csecsemőhalandóság csökkentését, a súlyos szociális helyzet javítását, és mindennek révén a nemzet erősítését. A "stefániás" idők alapértékei nem változtak, a segítő attitűd megmaradt, csak a társadalom változott. Ennek megfelelően mindig új kihívásoknak kell megfelelnie a szakmának. Most a családokat egy egységnek tekintve, komplex szemlélettel támogatják a védőnők, s például az ifjúságvédelem terén fel kell venniük a harcot a különféle függőségekkel, a számítógépes játékokkal, az alkohollal, a dohányzással, a kábítószerekkel.

A rendezvény szombati programjában parasznyai szakmai tapasztalatcserével ér véget.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában