Helyi közélet

2015.03.20. 19:29

Turulszobrot avattak a felsődobszaiak erdélyi testvértelepülésükön

Felsődobsza - Felsődobsza önkormányzata szervezésében a felvidéki péderiekkel és a délvidéki zentaiakkal közösen turulszobor avató ünnepséget tartottak az erdélyi Nyárádremetén március 15-én.

Felsődobsza - Felsődobsza önkormányzata szervezésében a felvidéki péderiekkel és a délvidéki zentaiakkal közösen turulszobor avató ünnepséget tartottak az erdélyi Nyárádremetén március 15-én.

Szentmisével kezdődött Felsődobsza testvértelepülésén, Nyárádremetén a március 15-i megemlékezés, a templomban ezután a helyi Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort, majd a millenniumi Emlékműnél folytatódtak az események. Magyari Péter, Nyárádremete polgármestere köszöntőjében kijelentette, hogy úgy szeretnék védeni és vezetni községüket, mint tette azt a magyarok ősi turulmadara, amikor elvezette őseinket Attila földjére. Ma az egyetlen helyes út, hogy bízzunk egymásban, csak így tudjuk megvalósítani közösen elképzelt céljainkat. Jókai Mórt idézte:"Kell, hogy történjenek olyan csodák, amiket tíz nemzedék megemlegessen. Példákat kell adni ennek a nemzetnek, amik a szívet megerősíték."

Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja felolvasta Orbán Viktor levelét, íme néhány gondolat belőle:"Nekünk, magyaroknak mindenkinél több okunk van arra, hogy kivételesnek érezzük ezt a napot, hiszen hosszú évszázadok elnyomása után 1848. március 15-e mutatta meg, milyen erős és bátor nemzet a miénk... A magyar szabadság üzenete Pestről, a Nemzeti Múzeum lépcsőiről indult el, de az egész hazában visszhangra talált. Kossuth Lajos sikeres alföldi toborzó körútjain éppúgy, mint Gábor Áron erdélyi ágyúöntő műhelyében. Az azóta eltelt 167 év sok változást hozott, de az akkori igazságok máig örök érvényűek. Ma is úgy gondoljuk, hogy a magyarok szabadságát csak a magyarok vívhatják ki:összefogással, munkával és egyetértéssel. 2015-ben sem kívánhat mást a magyar nemzet, minthogy "legyen béke, szabadság és egyetértés!" "

Brassai Zsombor, a Maros megyei RMDSZ elnöke ünnepi köszöntője után Luterán András, Felsődobsza polgármestere felelevenítette tíz év történetét, mert ennyi kellett ahhoz, hogy egy hőn áhított turulszobrot avathassanak. Úgy fogalmazott:"Minden idő eljön egyszer, csak tudni kell rá várni!" A péderi Soltész István segítségével eljutottunk Kuntapolcára Balázs Béla vasöntödéjébe, ahol Kozsár Sándor vezetésével elkészült a turulmadár. Kívánom, hogy a nyárádremeteiek továbbra is őrizzék és vállalják magyarságukat. Adják át gyermekeiknek, unokáiknak, hogy évtizedek múlva is hangozzék magyar szó Erdély földjén - fogalmazta meg mindannyiuk vágyát Luterán András.

Kozsár Sándor elmondta, hogy a turulmadár elkészítésében sokat segített neki Mihók Róbert és Madlen Mariann. Azt fejtegette, hogy a sorsunk közös, jussunk van az élethez, a szabadsághoz, ehhez a földhöz. Felszólította a jelenlevő sokaságot, hogy a turulmadár védő szárnyai alatt a magyarok Istenének tegyenek ígéretet, hogy nem hagyják elveszni magyarságukat! Ezután Lukács Bence Ákos, Luterán András, Magyari Péter és Holecskó József, Péder polgármestere átvágta a nemzeti színű szalagot, majd dr. Köllő Gábor plébános és Varga Béla esperes megszentelték a turulszobrot.

A felsődobszai Luteránné Juhász Judit így konferálta fel az ünnepi műsort:"Éljenek bár honfitársaink az anyaföldön, vagy a világ bármely táján, nem feledkezhetünk meg arról, hogy egy tőről fakadunk, s minden hajtást csak ugyanaz a gyökér táplálhat." A felsődobszaiak után a felvidéki kuntapolcaiak és péderiek mutatták be produkcióikat, majd a zentai Sarkantyú Tamburazenekar. Végezetül koszorúkat helyeztek el a millenniumi emlékmű talapzatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában