Helyi közélet

2015.03.10. 14:57

Török szakácsok érkeznek Miskolcra

Miskolc - Elkezdődött az építkezés a Régiposta utcán, a tulajdonos decemberben nyitna.

Miskolc - Elkezdődött az építkezés a Régiposta utcán, a tulajdonos decemberben nyitna.Valami történik a Régiposta utcán. Hosszú-hosszú éveken át omladozott egy ház az utca sarkán, most felállványozták: erről számoltunk be múltkoriban. Akkor ígértük, megkérdezzük a ház tulajdonosát, Sever Özer török származású üzletembert, hogy igaz-e a hír, étterem, mégpedig török étterem épül ott. Megkérdeztük, és így van. A tervek szerint decemberben nyílnak. Mint elmondta, bár kívülről nem látszik (azon túl, hogy lepel van az épületen, nincs mozgás a környéken) dolgoznak, belső munkálatokat végeznek a munkások.


Ilyen lenne az étterem kerthelyisége


Jogerős tervek

– 1998-ban vettem meg az ingatlant – mondja Sever Özer, aki 23 éve él Miskolcon, s akit ruházati üzletházáról ismerhetünk. – Négycsillagos szállodát terveztem akkor, Puskás Péter építész készítette el a terveket. Már akkor is úgy volt, hogy a legelső épületből étterem lesz. De aztán késett az építkezés kezdete, majd jött a válság, s nem tudtuk elkezdeni.

Az ingatlanról korábban többször írt lapunk, mert évekig állt üresen, s egyre romosabb állapotba került. Az ügyet nehezítette, hogy műemléképületről van szó, amelyet lebontani nem lehet, s újjáépítése is rengeteg szabályhoz kötött. Mint Sever Özertől megtudjuk, valóban elég sokat romlott a ház állapota, mire hozzá tudtak kezdeni a munkához, például a teteje teljesen beszakadt. Most viszont már dolgoznak, mégpedig a műemlékvédelmisek felügyelete mellett.

– Már 2011 óta jogerős tervekkel rendelkezünk. Azért döntöttem az építkezés mellett, mert egyre jobban érzem, hogy a ruházati üzletből nem lehet megélni, kell, hogy több lábon álljon az ember. Most megépül az étterem, de a folytatásról sem mondok le, a szálloda lesz majd a második ütem.


A nagyon jövő: a négycsillagos szálloda


Nonstop nyitva

Sever Özer mutatja a terveket: a háromszintes épületben körülbelül 900 négyzetméter használható. A földszinten lesz a konyha, az elsőn az étterem, ahová Törökországból érkezik majd 2–3 szakács. Kérdeztük, szerinte tetszeni fog-e a török konyha a miskolciaknak. Mint mondja, nagyon is: Pesten például hatalmas siker a Szeráj étterem. Amolyan gyorsétterem lenne a miskolci, 200 ember férne el a benti asztaloknál és a kerthelyiségben. Lenne benne pékség, és itt készülne helyben minden. Mutatja a terveket, hogy hol lesz a melegpult, hol a kemence és hol az asztalok, és hogy hogyan néz majd ki a kinti terasz. Úgy 50-féle ételben gondolkodnak, amelyet lift hozna fel a pincekonyhából a kiszolgáló pultig. A padlásrészt kávézónak alakítanák ki.

– Úgy tervezzük, hogy vasárnaptól csütörtökig reggel 9-től éjfélig, szombat-vasárnap pedig nonstop nyitva lennénk – tudjuk még meg.

Sever Özer még elmondja, 200 millió forintba fog kerülni az épület külső-belső felújítása, a berendezés még ezen felüli összeg lesz.

– Decemberben szeretnénk nyitni – hangsúlyozza újra. Az épületről még elmondja, ugyanolyan szép lesz kívülről, mint újkorában, nem változtat, nem változtathat rajta.

Az ételekről pedig… részleteket nem árul el, de annyit igen, hogy a török konyha híresen finom. Ő maga a magyar konyhán él (felesége magyar), de egy kicsit zsírosnak tartja. A törököké nem az, hiszen főleg grilleznek, magyarázza, s rengeteg zöldséget esznek. Van néhány fajta, amit Magyarországon nem ismernek, azokat egyenesen Törökországból tervezi majd ideszállítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában