Helyi közélet

2015.03.12. 15:01

Nézőpont: Avasi belátó

<em>Valami készül az Avasi Kilátóval! Persze Miskolcon mindig készül valami, ám most úgy fest, talán a formához lesz tartalom is. Megvárnám a végkifejletet, utána törnék pálc(ik)át az ügyben</em>. <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

Valami készül az Avasi Kilátóval! Persze Miskolcon mindig készül valami, ám most úgy fest, talán a formához lesz tartalom is. Megvárnám a végkifejletet, utána törnék pálc(ik)át az ügyben. Juhász-Léhi István jegyzete.

A kilátótorony előzményei több mint 100 évvel ezelőttre tekintenek vissza. Az 1906-ban II. Rákóczi Ferenc tiszteletére két hét alatt épült tornyot 1907-ben le is bontották. 109 éve ugyanis a nagyságos fejedelem hamvait Kassára szállították, ahol a dómban végső nyugalomra helyezték. Ekkor a vonat több településen megállt, az építményt Rákóczi-torony névre „keresztelték”. 1934-ben aztán megépült az első állandó torony az Avas tetején Szeghalmy Bálint tervei alapján. A Rákóczi-kilátót 1943-ban tűz rongálta meg, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc utolsó momentumaiban, decemberben tulajdonképpen teljesen elpusztult. Egy „ruszki” tank lőtte szét a Villanyrendőrtől. (Akkoriban a vörös hadsereg ezt tette a városok legmagasabban fekvő építményeivel.) A jelenlegi beton-üveg-fém kilátót Hófer Miklós és Vörös György tervezte.

Amúgy nem is emlékszem, nyitvatartásszerűen mikor volt nyitva benne a presszó, ahol apámékkal gyerekként járva kis asztali lámpák rémlenek, és olyan nagy böhöm kávégép, ami a francia új hullám filmjeiben volt. Negyedszázada a Földnapi rendezvények kapcsán már nem volt indokolt a kávé, a sör annál inkább. Valamivel később „partyk” voltak a helyen olyan zenékkel, ami nem az én világom, így maximum egy-egy lány miatt másztam fel a toronyig. Nyilván a Városház tér felől. Nyílegyenesen.

Most? A fiúkkal kukkoltuk a várost még azelőtt, mielőtt kivágták volna a fákat. Mellettünk egy fiatal pár selfiezett. Mondtam nekik, hogy nincs nyitva a kilátó. Talán majd legközelebb…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában