Helyi közélet

2015.03.11. 13:50

Nem jóskártya, de segít dönteni

Miskolc - Miskolcon elsőként a Drogambulancián mutatta be az OH-módszert a kizárólagos hazai forgalmazó.

Miskolc - Miskolcon elsőként a Drogambulancián mutatta be az OH-módszert a kizárólagos hazai forgalmazó.Kis festmények a kézben, más kártyákon szavak. Mi benne a zsenialitás?

Moritz Egetmeyer német humanisztikus pszichológus Ely Raman festőművésszel dolgozta ki az OH-kártya módszerét. Azóta 22 nyelven jelent meg az alapcsomag, illetve bővült egyéb asszociációs kártyacsomagokkal. Magyarországon kizárólagos forgalmazója Németh Lóránd klinikai szakpszichológus, tréner.

– Én is más nyelvű változatával találkoztam vagy 10 éve, használtam is, nem is, mígnem költözéskor véletlenül ismét a kezembe akadt. Akkortól gyakran elővettem, főleg, ha egy kicsit lelkizősebb baráti közösség jött össze nálunk. Jó kis történeteket tudtunk összerakni belőle. Általában nagy kacajok kísérték az olyan fordulatokat, amelyek az elme számára felfoghatatlanok. A felhasznált kártyák segítségével ki tudjuk beszélni a napi, heti történéseket egy megértő közegben – mondja Németh Lóránd.

2013-ban felvette a kapcsolatot Moritz Egetmeyerrel.

– Kihívott Bécsbe, ott egy 4 napos kurzus alatt elsajátítottam a kártyák használatát. Ezt adaptáltam egy intenzívebb, 1–2 napos kurzusként, s lettem a hazai forgalmazója a magyar változatnak.

Idővel újabb kiegészítő kártyacsomagok születtek. Alapvetően az alapcsomag is jól alkalmazható például pár- vagy családterápiában, trauma feldolgozásánál, de könnyebben célhoz vezethet egy-egy külön e célra összeállított tematikus változat.

Fejlesztik a képzelőerőt

Az érdeklődés mára itthon is fellendült, az országban 40–45 instruktort képeztek már, emellett mintegy 50-en lehetnek olyanok, akikről nem tudni, hogy milyen célra, milyen képzettséggel vásároltak OH-kártyákat. Használatuk lényege, hogy szavakat társítottak a képekhez. Ezek, valamint a terapeuta célzott kérdései nagyon erősen fejlesztik a képzelőerőt. Németországban nagy sikerrel alkalmazzák a kártyákat pszichoterápiában, csoportterápiákban, pedagógiában, tréningeken.

S hogy a drogfüggőknél milyen eredménnyel kecsegtethet a „kártyázás”? Németh Lóránd szerint segít tisztázni számukra az általános ellentmondásokhoz való viszonyt: mit szabad és mit nem, van-e erőm változtatni, vagy nincs erőm hozzá, s csoportosan jó alternatív összefüggések is meg tudnak jelenni.

A párkapcsolati terápia is izgalmas terepet jelent.

– A párkapcsolati problémák alapja, hogy a felek nem beszélnek egymással, nem beszélik ki a gondokat, erre épülnek a félreértések. A kártyákkal dolgozva megjelenik, mi a felek problémája, szándéka, miben rejlik az elcsúszás, a meg nem értés. Az átbeszélés tudatosítani tud egy olyan kommunikációt, amely segítségével az elzárt és mély érzések is felszínre jöhetnek.

Az instruktor azért fontos, mert az ember magában, külső segítség nélkül képes ugyanazon csapdákba beleesni, ugyanazon megküzdési stratégiákat alkalmazni, amelyekkel eddig. Magunkban el tudunk tévedni.

Németh Lórándtól azt is tudakoltuk: saját életében miben jelentett segítséget a „kártyázás”.

– Sokszor átsegített egy-egy érzelmi hullámvölgyön, annak köszönhetően, hogy a kártyákkal a jelenbe tudjuk hozni az érzelmi és értelmi döntéseket. Az OH-kártya nem jóskártya: tudatosítani segít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában