2015.03.02. 18:06

Közlemény - Demokratikus Koalíció: Csak a felszámolás a megoldás?

Miskolc - Alig egy hét alatt megszületett a verdikt: fel kell számolni a Buda-Cash botránnyal érintett, takarékszövetkezeti bankokat.

Úgy tűnik, a kormány és az MNB nem titkolt célja az integrációból kimaradt pénzintézetek gyors eltakarítása a piacról. Míg Töröcskei István fideszes oligarcha Széchenyi Bankja azonnal kapott 3 milliárd állami tőkeinjekciót és hosszú időt, hogy elkerülje a bukást - ami ezzel együtt sem sikerült -, a regionális pénzintézet semmilyen esélyt nem kap, holott nyilvánvaló, hogy nem a felelőtlen hitelezés, hanem hazug pénzügyi partnerek és a tehetségtelen felügyelet vitték jégre.

Az Északmagyarországi Regionális Bank 3 éve következetes stratégiával növelte a pénzintézet biztonságát, egyesüléssel majd a bankká alakulással. A felügyelet eközben 2 év alatt kétszer engedélyezte ezt a stratégiát, majd most a sajtóhírek csak arról szólnak, hogy bezzeg a takarékszövetkezeti integrációban ilyen nem fordulhat elő.

Valóban? Az elmúlt időszak felügyeleti bakijai alapján erre semmilyen garanciát nem látunk, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy mások bűnös tevékenysége miatt egy helyi pénzintézetet egyetlen tollvonással megszüntessenek. A Demokratikus Koalíció követeli, hogy a bank helyzetének alapos ismeretében és a felelősségek tisztázása után szülessen döntés.

- Varga Gergő, a DK miskolci szervezetének alelnöke és Kocsis György, a DK B.A.Z Megye 4. Vk elnöke -