Helyi közélet

2015.03.30. 12:40

"Karcsa fejlődni akar"

Karcsa - Húsz év után új polgármestert választott a bodrogközi település.

Karcsa - Húsz év után új polgármestert választott a bodrogközi település.A 2014 őszi önkormányzati választások alkalmával a Bodrogközben jelentős változások történtek a településvezetői posztokon. Alsóbereckitől Pácinig minden településen új polgármestert választottak. Így történt ezt Karcsán is, ahol a választói akarat Milinki Lászlót juttatta a polgármesteri székbe.

Nyertes pályázatok

– Azért indultam el a választáson, mert úgy éreztem, a falu megérett a változásra – mondja Milinki László. – Karcsa ma is a Bodrogköz leggazdagabb települése, mégis azt látom, nem fejlődik annyira, mint ahogy azt az adottságai alapján el lehetne várni. Nehéz anyagi helyzetben van ugyan az önkormányzat, de minden lehetőséget meg kell ragadni a pályázatokra.

Ezt nem is teszik sikertelenül, hiszen már több nyertes pályázaton vannak túl.

– Napelemes pályázatot nyertünk az óvodára, a művelődési házra és a polgármesteri hivatalra, amelynek eredményenként évente 1,5 millió forinttal tudjuk majd csökkenteni az energiaszámláinkat. Sikerült elnyerni egy óvodafelújítási pályázatot is, amelyet a nyár folyamán fogunk megvalósítani, hogy a kicsik szeptembertől már egy megújult épületbe járhassanak. Megkezdtük egy vízi színpad kiépítését a Karcsa partján, valamint teljesen kitakarítottuk a település határában lévő fenyvest és a hiányzó fák helyére új feketefenyő-csemetéket telepítettünk.

A karcsai településvezető nagy lehetőséget lát a közfoglalkoztatásban is.

– Jelenleg 147 közmunkást foglalkoztatunk, van, aminek köszönhetően gyakorlatilag teljes a foglalkoztatás a faluban. Zömmel mezőgazdasági programokat valósítunk meg, és folyamatosan tesszük rendbe a település köztereit. 13 kertet fogtunk fel arra, hogy a település konyhájának termeljünk. A konyha éves 15 millió forintos költségvetéséből legalább 6–7 millió forintnyi terményt szeretnénk bejuttatni ezekből a kertekből. Természetesen nem az a cél, hogy megragadjunk a közfoglalkoztatásnál, hanem azt szeretnénk, ha a településen valódi munkahelyek is létesülnének. Jelenleg a varrodánk 47 közfoglalkoztatottat üzemel, de az a tervünk, hogy a közeljövőben ezt az üzemet kivigyük a piacra, és egy olyan önkormányzati varrodát hozzunk ott létre, amely hosszú távú és biztos egzisztenciát nyújt a dolgozóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában