Helyi közélet

2015.03.09. 16:18

Ír farkaskutya és ír terrier kerestetik! - Szent Patrik Fesztivál Miskolcon is!

Miskolc - Már korábban is hallottunk róla, de most az internet világában, ilyenkor tavasszal, sűrűn találkozunk olyan képekkel, amin mindenféle zöld maskarába öltözött vidám, vonuló tömeg látható.

Miskolc - Már korábban is hallottunk róla, de most az internet világában, ilyenkor tavasszal, sűrűn találkozunk olyan képekkel, amin mindenféle zöld maskarába öltözött vidám, vonuló tömeg látható.Mindezt Szent Patriknak, Írország védőszentjének köszönhetjük, aki elterjesztette a kereszténységet Írországban. Az írek minden év március 17-én emlékeznek meg halálának évfordulójáról, mely 461-ben következett be. Ez a nap lett Írország nemzeti ünnepe és ilyenkor az egész világon, színpompás felvonulásokat tartanak.

Most azt hallottuk, hogy Miskolc is csatlakozik a hagyományokhoz. A Belvárosi Liget szervezésében megrendezett programról Sashalmi Lászlót kérdeztük:

Sashalmi László:  - Amikor a Belvárosi Liget programokat elindítottuk, a városvezetéssel közösen meghatározott célunk az volt, hogy tegyük egy kicsit mozgalmasabbá a belvárost. A tavalyi évben már voltak látványos rendezvényeink, sőt a Széchenyi utcán történő - főpróbának tekinthető - végigvonulás is nagyon jól sikerült október 4-én, az Állatok világnapján, ráadásul nagyon sok kutyával! Előtte, szeptember 27-én lett volna a Kínai hétvége keretén belül egy felvonulás, de sajnos a rossz időjárás akkor, keresztülhúzta a számításainkat. Idén reméljük, majd azt is megtarthatjuk!

- Most pedig jön a Szent Patrik Fesztivál.

Sashalmi László: -  Budapesten, az Ír-Magyar Üzleti Kör – IHBC (segítik a miskolci felvonulást is), már ötödik éve rendezi meg a Szent Patrik Fesztivált, egyre nagyobb sikerrel. Egy jókedvű, látványos vonulásról van szó. Ír manók, Leprechaun-ok, és a kelta legendák alakjai kavarognak a sokaságban. Táblákkal, léggömbökkel emblematikus, zöld lóhere kitűzőkkel ezrek indulnak el. A menetet óriási Szent Patrik bábú vezeti. Mögötte két óriáskígyó tekereg, melyeket az ír szigetről Szent Patrik örökre kiűzött! Úgy gondoltuk, hogy városunkban is elindítjuk e hagyomány ápolását.

- Itt Miskolcon, hogyan néz majd ki a menet?

Sashalmi László: - Felvonul és végig zenél a Budapest Highlanders Pipe Band zenekar, természetesen ott lesz az elmaradhatatlan Miskolci Mazsorette Együttes és több más meglepetés. A budapesti menet élén ír farkaskutyák és ír terrierek vonulnak. Sajnos, mi eddig még nem találtunk itt a környezetünkben ilyen fajta kutyákat. Kérjük, hogy akinek van ilyen kutyája és eljönne, az jelezze ezt felénk a Belvárosi Liget facebook oldalán!

- Mikor és milyen programokat terveznek?

Sashalmi László: - Március 21-én szombaton délután 4 órától van a gyülekező, a Villanyrendőrnél, a Forint Söröző előtt. Innen a menet 5 órakor indul el a Kazinczy út, Hősök tere, Déryné utca útvonalon, majd megérkezünk a Déryné Presszó és A Leves elé. Egy kis pihenés után a menet tovább indul a Széchenyi úton, a Városház tér felé, majd megérkezik a Belvárosi Ligetbe. Ott a Grizzly Pub-ban, 6 órától a Jameson s Pub együttes koncertje lesz, majd 9 órától a Corner Stage-ben tartanak After party–t, ahol a LochNesz kelta punk együttes zenél.

- Kik vehetnek részt a felvonuláson?

Sashalmi László: - Mindenki! Várunk minden fiatalt és idősebbet! Legyünk egy kicsit vidámak, felfelejtsük el, legalább néhány órára a szürke hétköznapokat! Sokan érdeklődnek, már Ózdról és több más városból is jelezték, hogy eljönnek felvonulni. Lufikat, zászlókat mi adunk. A résztvevőket arra kérjük, hogy találjanak ki érdekes öltözékeket, vagy maskarákat, viseljenek ezen a napon ZÖLDET, hozzák magukkal barátaikat…és EGY MOSOLYT!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában