Helyi közélet

2015.03.23. 15:31

Egy "csodaautót" épített a lányának

Miskolc - Egy férfi, egy autó – benne egy számítógép – és egy kislány. No meg a kis „KRESZ park”.

Miskolc - Egy férfi, egy autó – benne egy számítógép – és egy kislány. No meg a kis „KRESZ park”.Hogy miről van szó, arról Kaszab Szilárd, a Kleopatra Technologies Kft. ügyvezetője, miskolci szoftverfejlesztő mesélt.

Szenzorok a képernyőre

– Ez az ötlet egy vásárolható autóból áll, amibe én építettem bele olyan elektronikákat, amit az utcai autók is tartalmazhatnak – mutatta. – Nem tudtam, hogy mit építek, csak a kislányomnak szerettem volna egy olyan interaktív játékot alkotni, amire nem un rá. Ha újraprogramozok benne valamit, az holnap egy ismét fejleszthető, bővíthető játék lesz. Az autó tud a számítógépnek üzenni, hogy mi történik körülötte, a komputer pedig tud reagálni és az autót vezérelni. Vagyis egy olyan komplett rendszer van benne, ami gondolkodik és reagál. A beleépített és megálmodott szenzorok alapján össze lehet állítani egy olyan döntési mechanizmust, ami többek között balesetveszélyt tud elhárítani, gondolkodik a vezető helyett, és olyan információkat tesz ki a képernyőre, amit máshonnan kapott eddig a vezető.

A szoftverfejlesztő szakember elmondta azt is, hogy a kisautót a kislánya használja.

– Amikor a kislányommal építgettük az autót, együtt írtuk a kérdéseket, válaszokat a gépnek – mondta. – A gyerekek agya a legalkalmasabb arra, hogy játszva tanuljanak.

Kaszab Szilárd ugyanakkor épített hozzá műfüvet, szőnyeget, „vágott” hozzá kék linóleumot (ami a vizet szimbolizálja), egyfajta mini KRESZ parkot gyalogos-átkelőhellyel, táblákkal, jelzőlámpákkal. Elmondása szerint nagyban, több autóval lehetne igazán élvezetes. A „játékban” rejlő lehetőségekről megtudtuk: sokat vár a hétvégén a Hungexpón megrendezett autós kiállítástól.

– Kérdés, hogy fog-e tetszeni valakinek. De az is jó lenne, ha egy autógyár azt mondaná valamelyik funkcióra, hogy ez nekünk jó… Mert elég sok újszerű dolgot beleprogramoztam – tette hozzá. – Ha pedig nem lesz belőle semmi, megmarad a kislányom játékszerének.

A legmodernebb technikával

A projekt miskolci ősbemutatójának házigazdája a Balogh Autóházak Kft. cégvezetője, Balogh Attila volt.

– Egy régi barátság a miénk, aminek egykori ügyfélkapcsolat volt az előzménye – árulta el. – Figyeltem a munkásságát és Szilárd olyan dolgokat csinál, ami picit kapcsolódik az autók világához. Járműelektronikával is foglalkozik, így sokszor kértem tőle tanácsot valós, élő szerviz­problémákkal kapcsolatban is. Nekem ezt a találmányát, ötletét az elmúlt év decemberében mutatta meg. Nyugodtan kijelenthető, hogy az autóban lévő technika valóban a legmodernebb chipekre épül, és ezt autókban – úgy tudom – nem használják. Ennek az az oka, hogy tesztelni kell. Szilárdot olyan cégek támogatják, akik pontosan tesztelési céllal adják ezeket az alkatrészeket, és vele a dokumentációt. Ezek az alkatrészek hasonlóan működnek, mint a legmodernebb járművek elektronikái. Nem tudom, mi lesz a sorsa, én örömmel adtam helyet a bemutatónak, de reménykedem, hogy lesz folytatása a dolognak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában