Helyi közélet

2015.03.26. 07:47

A befektetőknek csak 6 millió

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mire számíthatnak a Buda-Cash Brókerház Zrt. befektetői, azok, akik értékpapírt vásároltak?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Mire számíthatnak a Buda-Cash Brókerház Zrt. befektetői, azok, akik értékpapírt vásároltak?Magánszemélyek, vállalkozások, önkormányzatok pénze ragadt be, pályázati pénzekhez nem tudtak hozzájutni az alapítványok. Nagy ijedelmet, és gondterhelt heteket okozott az embereknek a Buda-Cash Brókerház körüli botrány, ami február végén pattant ki.

A brókerház tulajdonosi körébe megyénkbeli pénzintézetek is tartoztak, ezért itt is komoly gondokat okozott a számlák zárolása. Azóta a folyószámlákon tartott pénz kifizetése elkezdődött, több olvasónk is arról számolt be lapunknak, hogy a pénzt azóta felvehették. Az egyik vállalkozó elmondta: kereskedelmi cégének bevételei voltak a számlán, több mint 10 millió forint.

Március elején kapta meg az értesítést, hogy melyik pénzintézetnél veheti föl az összeget. Egy negyedórás papírmunka után átutaltatta másik számlájára a pénzt.

– Még szerencse, hogy volt másik számlám, mert egyébként a cégem egy hónapig működésképtelen lett volna – jegyezte meg.

Egy másik vállalkozó viszont még nem kapott értesítést, bár neki kisebb összeg van a számláján, 200 ezer forint körüli. Reménykedik persze, hogy március végéig ő is hozzájut a pénzéhez.

20 ezer euróig

De mire számíthatnak a Buda-Cash Brókerház Zrt. befektetői, vagyis azok, akik valamilyen értékpapírt vásároltak a bebukott brókercég közreműködésével? Mint kiderült, ők is kaphatnak kártalanítást, de csak 20 ezer euróig térítik meg az ügyfelek kárát. A kártalanítás menetét a Befektető-védelmi Alap (Beva) honlapján találhatjuk meg. Ezek szerint a kártalanítási kérelmeket március 27-től lehet benyújtani, egészen 2016. március 26-áig. Kártalanítás a befektető kérelme alapján történhet, amelyet igénybejelentő lapon kell benyújtania a Bevához. Az igénybejelentő lap a Beva Buda-Cash kártalanítás honlapján az igénybejelentés menüpontban tölthető le, vagy személyesen átvehető a kártalanításban közreműködő takarékszövetkezeti fiókokban. Az igénybejelentő lapot postai úton a Beva (1476 Budapest, Pf. 495.) címére, vagy elektronikus úton a [email protected] e-mail címre kell elküldeni. Fontos tudnivaló, hogy az igénybejelentő lap személyes benyújtására nincs lehetőség.

Egyeztetnek

A Beva az érdemi elbírálást akkor tudja megkezdeni, ha a Buda-Cash Brókerház Zrt. „fa.” felszámolójától megkapja a kártalanítás megállapításához szükséges adatokat. A felszámoló az ügyfélköveteléseket egyezteti az ügyfelekkel, és felméri a meglévő és kiadható ügyfélvagyont. Amikor a felszámoló már nyilatkozni tud arról, hogy az egyes ügyfelek részére mit ad ki a Buda-Cash Zrt., és mi az a hiány, ami után kártalanítani kell az ügyfelet, a Beva haladéktalanul megkezdi és legkésőbb kilencven napon belül elbírálja a benyújtott kártalanítási kérelmeket.

Várni kell az értesítést

Egy befektető számára legfeljebb 20 ezer eurónak megfelelő 6 millió 105 ezer 400 forint összegű kártalanítás fizethető. A kártalanítás iránti igény elbírálásáról az igénylő írásbeli értesítést kap, amely tartalmazza a megállapított kártalanítás összegét, a kifizetést teljesítő takarékszövetkezeti fiók megnevezését és elérhetőségeit. A kifizetés helyét a Beva-értesítés kézhezvételét követően, személyesen kell felkeresnie a jogosultnak, ahol a kártalanítás összegét felveheti, vagy annak átutalásáról rendelkezhet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában