Helyi közélet

2015.02.12. 10:22

Szociális segélyezés - Akik kapják, hogyan kapják?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Átalakul a szociális segélyezés rendszere, kíváncsiak voltunk, hogy néz majd ki a gyakorlatban.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Átalakul a szociális segélyezés rendszere, kíváncsiak voltunk, hogy néz majd ki a gyakorlatban.Március elsejétől a korábban szociális segélyként folyósított támogatás nevet vált, aktív korúak ellátásaként működik tovább. De nemcsak a neve változik, hanem a folyósító intézmény is más lesz; nem az önkormányzatok, hanem a járási hivatalok adják majd. Az összege marad annyi, amennyi volt – 22 800 forint –, de feltételhez kötik, a korábban rendszeres szociális segélyre jogosultnak vállalniuk kell az álláskeresőként való nyilvántartásba vételt és tartaniuk kell a kapcsolatot a munkaügyi központtal.

Felülvizsgálják

Az új szabályozás bevezetéséig alig két hét van, éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogyan működik majd a gyakorlatban. Az érintetteknek kell regisztrálniuk a járási hivatalokban, vagy az önkormányzat automatikusan átküldi a korábbi adatokat az új folyósító szervnek? A kormány­ablakok felkészültek-e az ügyfelek fogadására, illetve mikortól lehet regisztrálni az új támogatásra? Mi lesz azokkal, akik kiesnek a támogatási körből?

Kérdéseinkre dr. Szekanecz Noémi, a miskolci önkormányzat Egészségügyi és Szociális osztályának vezetője válaszolt, kitérve arra, hogy az ügyek, iratok, adatbázisok átadására vonatkozóan a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény rendelkezik. Ennek értelmében a március elsején folyamatban lévő ügyekben már a járási hivatal jár el.

„Ezeknek az ügyeknek az iratait március 6-ig kell átadni az illetékes járási hivatalnak. Ugyancsak március 6-ig kell átadni a február 28-ig meg nem szűnt vagy jogerős döntéssel meg nem szüntetett ügyek iratait is. Az átvételről a járási hivatal értesíti majd az ügyfeleket 60 napon belül. A jegyző által kezelt adatok és adatbázisok működtetésére március elsejétől az illetékes járási hivatalok jogosultak” – sorolta.

Hozzátette: a város jegyzőjének február 28-ig felül kell vizsgálnia, hogy akik korábban szociális segélyt kaptak, jogosultak-e az új támogatásra. Fontos: az ügyfeleknek új kérelmet nem kell benyújtaniuk a változás miatt, és a járási hivatal sem fog felülvizsgálatot folytatni.

„A települési támogatás és az önkormányzat által nyújtott egyéb szociális ellátásokról szóló helyi rendelet március elsején lép hatályba. Ezt követően lehet az új szabályozás szerinti ellátásokat igényelni. Március 1-je után az ügyfelek az igénybe vehető ellátásokról, jogosultsági feltételekről felvilágosítást kérhetnek ügyfélszolgálatunkon személyesen (Miskolc, Petőfi utca 39.), vagy telefonon” – ismertette az osztályvezető.

Arra nem kaptunk választ, hogy hányan eshetnek el a segélytől és mi lesz velük.

ÉM-NSZR

Majd saját bőrükön tapasztalják meg

„A szociális rendszer átalakításának súlyos következménye lesz, olyan, amire nem is számítanak, leginkább a megélhetési bűnözést gerjeszti majd” – mondta lapunknak egy, a szociális szférában dolgozó szakember.

Úgy gondolja, a törvényi változás nem kapott elegendő nyilvánosságot, az érintettek majd saját bőrükön tapasztalják meg az új rendszer működését, például azt, hogy elesnek a támogatásoktól. A szociális szakember szerint az is gondot okozhat, hogy a kormányhivatalokba nem helyeztek át megfelelő számú szakembert, így az átállás fennakadást okozhat.

Kérdéseinkkel a kormányhivatalt is megkerestük, későbbre ígértek választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában