Helyi közélet

2015.02.17. 08:09

Sokan lehetnek majd, akik elesnek a segélytől

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere március 1-től jelentősen átalakul.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere március 1-től jelentősen átalakul.A változás leginkább az aktív korúak ellátását érinti. A járási hivatalok által eddig is nyújtott ellátások – időskorúak járadéka, alapösszegű, emelt összegű és kiemelt ápolási díj, közgyógyellátás alanyi és normatív formái, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság – mellett ugyanis március elsejétől a járási hivatalok hatáskörébe kerül a jelenleg jegyzői hatáskörbe tartozó aktív korúak ellátásának megállapítása.

A járási hivatalnál

A kérelmek benyújthatók a járási hivatalnál, a kor­mányablaknál, és továbbra is a települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál – tájékoztatta lapunkat a kormányhivatal. Azt is elmondták: az érintettek fordulhatnak a családsegítőhöz is.

A segélyezési rendszer jelenlegi változása eredményezheti egyes ellátottak esetében a jogosultság megszüntetését – tudtuk meg. A kormányhivatal azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a jogosultságot eddig is évente, vagy kétévente – ellátástól függően – felülvizsgálták és ha változtak a körülmények, meg is szüntethették a támogatást.

A mostani szabályozás kapcsán megtudtuk: az aktív korúak ellátása esetében, ezen belül a rendszeres szociális segélyre jogosultaknál lesz jelentősebb a változás, hiszen ez a segély mindenképpen megszűnik.

A jegyzőknek azonban – még a megszűnés előtt – február 28-ig felül kell vizsgálniuk az ellátottak jogosultságát, majd döntést kell hozniuk arról, hogy az ügyfél milyen ellátásra lesz jogosult a következő hónaptól. Így akik eddig egészségkárosodottként vagy 14 éven aluli gyermekük felügyeletére tekintettel kapták az ellátást, azok ezentúl az új egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást kaphatják.

Ha együttműködnek

A rendszeres szociális segélyre jogosultak foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülhetnek, amennyiben vállalják az álláskeresőként való nyilvántartásba vételt és az együttműködést a munkaügyi központtal.

ÉM-NSZR


Kapcsolódó cikkek:

Borsod-Abaúj-Zemplén - Átalakul a szociális segélyezés rendszere, kíváncsiak voltunk, hogy néz majd ki a gyakorlatban. tovább »

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az aktív korúak számára március 1-től nem folyósít segélyt az önkormányzat. tovább »

Miskolc - Az aktív korúak számára március 1-től nem folyósít segélyt az önkormányzat, ugyanis átkerül a járási hivatalokhoz. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában