Helyi közélet

2015.02.22. 17:23

Pénzből van a legkevesebb Ózdon

Ózd - Elfogadták az ózdi önkormányzat idei költségvetését, bár a Fidesz-KDNP frakció nemmel szavazott.

Ózd - Elfogadták az ózdi önkormányzat idei költségvetését, bár a Fidesz-KDNP frakció nemmel szavazott.

Kilenc igen, öt nem ellenében. Ilyen arányban fogadta el az ózdi testület az önkormányzat idei költségvetését. A jobbikosok, a Fidesz-KDNP frakcióból kivált politikusok, valamint az egyetlen MSZP-DK-s képviselő támogatta az előterjesztést, a fideszesek viszont nemmel szavaztak. Nagyjából egy órás vita előzte meg a voksolást, amelyből kiderült, hogy a segélyezési rendszer átalakításával roppant nehéz helyzetbe került a város. Mivel a pénzügyi tervet hiánnyal nem készíthették el, így az élet számos területe vesztesen került ki az előterjesztésből.

Ide tartoznak a civil szervezetek, a kultúra és az ózdi sportélet, amely korábban is alulfinanszírozott volt, ám idén ehhez képest is kevesebb jut ezekre az egyébként nem kötelező feladatokra. Jobban jár viszont a Közterület Felügyelet, amelynek emelkedik a költségvetése, amit a közbiztonság javítására fordíthatnak az egykori kohászvárosban.

Takarékoskodást kért

- Nagy eredménynek tartom, hogy a költségvetési egyensúlyt sikerült megteremteni, és a város minden szegmense támogatásban részesül – mondta a napirend kapcsán Janiczak Dávid, polgármester. - Kiegyensúlyozott és takarékos gazdálkodást folytatunk, és ezt várjuk el intézményeinktől, cégeinktől is. Természetesen vannak tartalékok, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a város működésének biztonságát fenntartsuk. Nyilvánvaló, hogy én is jobban örültem volna annak, ha minden területre több pénz jut, ám sajnos az állami megszorítások nagy csapást mértek az önkormányzatra, így nem volt más választásunk.

A Fidesz-KDNP frakció tagjai nehezményezték a jelentős elvonásokat, ugyanakkor azt nem nevezték meg, hogy honnan lehetett volna átcsoportosítani a hiányzó összeget. Obbágy Csaba, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke megjegyezte: az ő területe sérült leginkább, amelyet a számok is egyértelműen alátámasztanak. Az óvodák és az általános iskolák 170 milliós elvonást szenvednek meg, az Ózdi Művelődési Intézmények 21, míg a társadalmi sportegyesületek a tavalyihoz képest 8 millió forinttal kapnak kevesebbet. A kormánypárt Ózdon kisebbségben lévő frakciója nehezményezte azt is, hogy miért kell a lovas járőrökre, quadokra és drónra pénzt költeni, amikor a rendőrség, mint állami szerv megfelelően végzi a munkáját a városban.

Janiczak Dávid, a település jobbikos polgármestere elmondta: bízik benne, hogy év közben sikerül a szorításon enyhíteni, valamint olyan intézkedéseket is meghozhatnak, amely előremutat, de nem kerül feltétlenül pénzbe. Itt elsősorban egy Vállalkozássegítő Iroda beindítását nevezte meg, valamint tovább folytatják az egyeztetéseket a lehetséges beruházókkal is.

Óriási csökkenés

Az viszont tény, hogy ilyen alacsony összegű költségvetése még nem volt Ózdnak: néhány esztendővel ezelőtt a 12 milliárd forintot is megközelítette a pénzügyi terv, ezzel szemben 2015-ben a bevételi főösszeget közel 3.7 milliárd környékén állapították meg, meg a kiadások pedig valamivel meghaladják a 4 milliárdot. A különbözetet az idei pénzmaradványból finanszírozza a város, ezek alapján hiánymentes költségvetést fogadtak el a legutóbbi tanácskozáson.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában