Helyi közélet

2015.02.09. 16:07

Nézőpont: Simicska, a szókimondó

<em>Engem sokkal inkább az izgat, hogy a Simicska agyát állítólag végképp eldurrantó reklám- avagy médiaadó ügyben mi lesz a további fejlemény</em>. <strong>Kiss László jegyzete</strong>.

Engem sokkal inkább az izgat, hogy a Simicska agyát állítólag végképp eldurrantó reklám- avagy médiaadó ügyben mi lesz a további fejlemény. Kiss László jegyzete.Simicska mint téma sajnos kikerülhetetlen, ha most valaki jegyzetet szeretne írni itthon, mert azért az még nem fordult elő eddig Magyarországon, hogy egy párt erős háttérembere le…. i a saját harcostársát, vezetőjét. Ellentétben sokakkal, én ennek azért olyan nagy jelentőséget nem tulajdonítok, főleg ha azok szemszögéből nézem, akik eddig sem voltak és ezután sem lesznek részesei azoknak a bizniszeknek, amelyen összeugrottak most ott fenn, a magasban. És hát azt hiszem, ez az elsöprő többség.

Engem sokkal inkább az izgat, hogy a Simicska agyát állítólag végképp eldurrantó reklám- avagy médiaadó ügyben mi lesz a további fejlemény. Hogy képben legyen mindenki: arról van szó, hogy az egész médiára kivetett, de azért alapvetően igazán az RTL Klubot sújtó adót az odanyilatkozó vezetőink szerint állítólag megváltoztatnák. Az is kiderült, hogy az RTL-lel tárgyaltak a háttérben – bár tagadva, hogy az adóról –, és mindenki úgy véli, a tárgyalássorozat vége az lesz, hogy szétterítik az adót: azaz az RTL jóval kevesebbet fog fizetni, a többi médium meg jóval többet, beleértve a kicsiket is. Mert azt is mondották, hogy a tervezett éves összadóbevételből nem akarnak engedni.

Nos, tegyük fel, tényleg megegyeztek a háttérben, az RTL megmenekül egy halom pénz befizetésétől, de vajon mi lesz a híradójukkal? Azt is tudja mindenki, aki televíziót néz, hogy mióta az RTL-re kinyomták a brutál adótételt, a híradójuk bekeményített. Vagyis hát azért attól még nagyon messze vannak, hogy kifejezetten kemények lennének, leleplezőek, vagy ilyesmi, inkább azt mondanám, csináltak egy valóban kritikus, nem szívbajos, közéleti híradót. Mondjuk nem ártott volna a kormány és Fidesz ügyei mellett mások, mondjuk az ellenzék viselt dolgaiban is ugyanilyen intenzíven kotorászni, hitelesebb lett volna a dolog, de mégis üdítő volt a bugyuta kertévés híradók után ilyesmiket látni. És most mi lesz? Vajon hogyan lehet erről az irányról finoman lefordulni, visszamászni a csőből, szépen fordítani a köpönyegen? Persze csak ha valóban az volt az egyezség lényege: az RTL visszavesz az eddigi élből, cserébe a kisebb adóért. És jönnek majd a reklámadó előtti időkből ismert kétfejű borjús, meg falusi leszúrós színes, senkinek sem ártó híradók. Tagadják, hogy erről lenne szó, de ezt kissé gyengíti, hogy amíg nem volt reklámadó miatt háborúság, az RTL hát nem nagyon vitézkedett, mint a közügyek bátor képviselője. Valahogy csak a pénztárcájukba való mély belenyúlás hozta meg a harci kedvet.

Ha mégis az valósulna meg, hogy a számlát kifizettetik az összes hazai médiummal, szétterítve az adóterhet, amit eddig az RTL kapott a nyakába, cserébe egy szolidabb híradóért, ez lenne csak a sajtószabadság igazi Waterlooja. Azt üzenné, hogy van az a pénz, amiért még az RTL is meghajlik, és még az sem számít, hogy ezzel a teljes magyar sajtót hazavágja, hiszen úgy sem számítunk, olyan kis ország ez az EU peremén, mindig csak a baj van velünk. Szerencsére mindezt egyelőre csak abszolút feltételes, találgatós módban írhatom, hiszen nem tudjuk, mi lesz – sem az adóval, sem az RTL-lel, sem azzal, ha van adóváltozás vajh változik-e a híradó. De engedtessék meg, hogy azt mondjam, ez az igazi ügy a sajtószabadság szempontjából, és nem az, hogy Simicska kimondta, hogy g….i.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában