Helyi közélet

2015.02.20. 13:05

Késő tavaszra lesz teljes a miskolci elkerülő

Miskolc - A tervek szerint késő tavaszra járható lesz a teljes útszakasz.

Miskolc - A tervek szerint késő tavaszra járható lesz a teljes útszakasz.A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában 5,8 kilométer hosszan, kétszer 1 sávon elkerülhető lesz idén nyárra a borsodi megyeszékhely. A NIF az M30-ast és a 26-os főközlekedési utat összekötő szakasz megépítésével a KCC 2013 Konzorciumot bízta meg. A konzorcium 13,9 milliárd forintos ajánlatot nyújtott be és 2013 szeptemberében már hozzá is kezdett a kivitelezési munkákhoz. A Felsőzsolca melletti csomópontok amúgy már hónapok óta használhatók, csakúgy mint az új felsőzsolcai bekötőút a hozzá tartozó híddal.

Keresztezi a Sajót

A még készülőben lévő elkerülő – amelyet a napokban alkalmunk volt megtekinteni – az M30-as felsőzsolcai végpontjából indul ki és a 26-os úthoz a Bosch-gyárak közelében csatlakozik. Az útszakasz keresztezi a Sajót, amelyen Szirmabesenyő közelében építettek egy kétszer 54 méter nyílású hidat.

Árvízi védelem

A 2010-es nagyárvíz miatt minden eddiginél alaposabb volt a projekt előkészítése, amelyben az esetleges áradások modellezése alapján végezték el a tervezést. Az út ugyanis egyfajta gátként fogja védeni Miskolcot egy, a jó négy évvel ezelőttihez hasonló árhullám esetén. Fontos szempont azonban, hogy az út révén az egyre elviselhetetlenebb teherforgalom elkerüli majd Miskolc belvárosát, a Búza tér környékét, így a szmog- és balesetveszély is csökkenni fog általa. Arnót megvédésére körgát épül, amely része a projektnek és – a Csorba tó északi sarkától egészen a Sajóig – kialakítanak egy 4500 méter hosszú, 120–160 méter széles mély árkot, amely az úgynevezett bezárt árvizek elvezetését segíti majd.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában