Helyi közélet

2015.02.14. 17:09

Jogi hivatás – erény és esély

Miskolc - „A jog nem tudása, nem mentesítő körülmény” – hallhatjuk sok esetben, amikor valamely büntetés, szankció, jogkövetkezmény megállapítására kerül sor. A jog életünk része, magatartásunkat, cselekedeteinket, kapcsolatainkat meghatározó szabályok halmaza, amely ismeretek birtoklása mindennapjaink elengedhetetlen velejárója.

Miskolc - „A jog nem tudása, nem mentesítő körülmény” – hallhatjuk sok esetben, amikor valamely büntetés, szankció, jogkövetkezmény megállapítására kerül sor. A jog életünk része, magatartásunkat, cselekedeteinket, kapcsolatainkat meghatározó szabályok halmaza, amely ismeretek birtoklása mindennapjaink elengedhetetlen velejárója.A jogi tudás különböző szintű professzionális elsajátításához biztosít kiváló lehetőséget a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (pl. jogi felsőoktatási szakképzés, főiskolai szintű BA képzés, egyetemi szintű jogászképzés). A jogi oktatásban a legkomplexebb, legmagasabb szintű tudás a jogászképzésben szerezhető meg, ennek méltó rangját, szerepét és erejét példázza a „dr” cím használata, amelyet a joghallgatók a diploma átvételével együtt szereznek meg. A jogászok valamennyi jogi szakterület (büntető jog, polgári jog, munkajog, közigazgatási jog stb.) kvalifikált szakemberei, akik a jogszabályok megalkotói és alkalmazói is egyben.

A jogi gondolkodás elsajátításához elméleti és gyakorlati ismeretek megszerzése szükséges, amihez minden feltételt és lehetőséget biztosít a kar, ahol az országban elsőként hoztak létre olyan mintatárgyaló termet, amely teljesen azonos azokkal a tárgyalótermekkel, amelyekben emberi sorsok dőlnek el. A mintatárgyaló terem – a gyakorlati órák megtartásán túl – rangos, országos szintű jogesetmegoldó és perbeszédversenyek helyszínéül is szolgál. Az országos szintű versenyeken azok a hallgatók vesznek részt, akik a kari házi versenyeinek már bizonyítottak. Az országos szintű megmérettetésben, a jogi karok versenyében mindig kiemelkedő eredményeket ér el Miskolc, ami hallgatók rátermettségét, elméleti és gyakorlati felkészültségét igazolja.

A ME-ÁJK a tanulmányok folytatására magyar és idegen nyelven is lehetőséget biztosít, és közel 30 külföldi egyetemmel áll olyan partnerségi kapcsolatban, amely lehetőséget teremt angol, német, francia, olasz, spanyol nyelvterületen a jogi tudás megszerzésére, a képzésben való részvételre. A hallgatók számára ez a lehetőség megteremti a nemzetközi, uniós szabályozás és az ehhez kapcsolódó szaknyelv elsajátítása mellett a külföldi oktatási tapasztalatok megismerését is. Az országban egyedülálló lehetőségként biztosítja kar a jogi szakfordítói képzést, amely ingyenesen, a jogi tanulmányok folytatása mellett teszi lehetővé az idegen nyelvű képzést, és a jogi szakszókincs magas szintű megszerzését. A miskolci jogi kart rendszeresen látogatják külföldi jogtudósok, akik idegen nyelvű szemináriumok és előadások tartásával segítik a hallgatók szakmai látókörének bővítését és szaknyelvi tudásának elmélyítését.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy hallgatók sikeresen és eredményesen tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon, amely a hallgatók érdeklődési körének és rátermettségének megfelelően széles lehetőségeket kínál mind a klasszikus jogi pályákon (bíróság, ügyészség, közigazgatás, ügyvédi, közjegyzői pálya), illetőleg a politikai, diplomáciai, médiabeli, jogsegélynyújtási stb. életpálya területén egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában