Helyi közélet

2015.02.12. 08:29

A kártevőknek kedvez a tél

Tarcal, Vámosújfalu - A növényvédelemre kiemelt figyelmet kell fordítani a szőlőkben.

Tarcal, Vámosújfalu - A növényvédelemre kiemelt figyelmet kell fordítani a szőlőkben.Aki azt mondja, az idei tél az aztán tél, az biztos nem volt katona Marcaliban 1985-ben, amikor hajnalonta a mínusz 27–30 fokok cidriztették az őrségben lévő honvédeket.

Az enyhe tél veszélyei

Ami azonban jó a mostani honvédőknek, mármint hogy enyhébb a tél, az nem biztos, hogy jó a Tokaj-hegyaljai szőlőknek.

– Egyelőre a fagy és a belvíz nem okozott károkat a szőlőkben – mondja Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke. – Nem volt túlságosan hideg, az eddig elvégzett rügyvizsgálatok is ezt bizonyítják, fagy­kárról még nem érkezett bejelentés. Azonban az enyhe tél sem túl jó, mert így a télen pusztulásra ítélt növényi és állati kártevők túlélik ezt az időszakot és tavasszal fokozottabb veszélyt jelenthetnek a szőlőre. Éppen ezért idén is nagyobb figyelmet kell majd fordítani a növényvédelemre, azaz gyakrabban kell majd permetezni, ha a gazdák jó termést akarnak.

Prácser Miklós még elmondta, már egész Tokaj-Hegyalján elkezdődött a metszés. Természetesen ebben a munkában is minden szőlőtulajdonos a saját tempója szerint halad.

Csak ne legyen fagy

Ezt erősítette meg a vámosújfalui Varga István szőlész és borász is.

– Már mi is metszegetünk. A vesszőknek a szüret után be kellett érniük. Amelyik szép aranysárga, azt meghagyjuk, mert az egészséges, de ha foltos, száraz, akkor azzal valami baj van, így azt eltávolítjuk. Ha egyáltalán nincs a tőkén egészséges vessző, akkor visszavágjuk és csapra metsszük. De nem is ettől tartok igazán, hanem attól, hogy nagyon enyhe a tél. A fagy eddig nem jelentett a számunkra gondot, inkább akkor lehet a baj, ha jön néhány nap szokatlanul enyhe idő, mert akkor a nedvek beindulnak, a szőlőkben elindul az élet és a rügyek érni kezdenek. Ha ekkor fagyosszentek táján beüt egy-két hajnalon egy erősebb fagy, akkor szembesülhetünk azzal, hogy a természet előszüretelést végez és a fagy­kár miatt ebben az évben nem lesz annyi dolgunk a szőlőben, mint amennyit szeretnénk – mondta.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában