Helyi közélet

2015.01.12. 11:59

Vasárnapi pihenőnap - Kizárt, hogy bezárjanak?

Miskolc - A vasárnapi munkavégzést tiltó törvény március 15-től lép életbe. A VOSZ szorgalmazná a visszavonását.

Miskolc - A vasárnapi munkavégzést tiltó törvény március 15-től lép életbe. A VOSZ szorgalmazná a visszavonását.Egyre több szakmai szövetség és szakszervezet szorgalmazná a boltok vasárnapi zárva tartására vonatkozó rendelet visszavonását. A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) már beadta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz a szükséges adatokat, várhatóan péntekre meg is kapják az engedélyt, amely a népszavazási kezdeményezéshez szükséges.

– A jogászokkal egyeztetve már fogalmazzuk a kérdéseket, hogy azok minden követelménynek megfeleljenek, mondta el az Észak-Magyarország megkeresésére Ádám Imre, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége B.-A.-Z. Megyei Szervezetének elnöke. – A beadással addig várunk, amíg a választási bizottság mások kérdéseit vizsgálja. Több ezer vállalkozás számára jelentős bevételkiesést jelent a vasárnapi bezárás, bár kétségtelen, hogy a megyéből akadtak, akik azt jelezték: ők örülnek neki, mert így legalább kevesebb embert kell foglalkoztatniuk. Ám a többség úgy ítéli meg: nemcsak a vállalkozókra, hanem a teljes társadalom nagyobbik részére hátrányosan hat a törvény – osztották meg velünk tapasztalataikat.

A vasárnapi zárva tartás következményeit latolgatva felvetődött: vélhetően elbocsátásokkal jár, a kis élelmiszerboltok forgalmát viszont generálja, elképzelhető, hogy többen külföldről szerzik be, amire itthon szabadidejükben nincs lehetőségük.

Mindenkinek jó?

A sárga buszon a következőket hallgattam ki.

– Nekünk ugyan nem kell bezárnunk, de ha a szupermarketnek igen, kiürül a pláza is. Így sem volt jelentős a vasárnapi forgalmunk, inkább csak délután nyitottak be hozzánk. Szerintem nem megy tönkre bele a cég. Amikor elfogadták a rendeletet, mindenkinek jött egy köremail, hogy kattintsunk arra: „Nem támogatom a vasárnapi zárva tartást”. Hát én nem kattintottam. Én tizennégy éve dolgozom itt, s alig várom, hogy végre legyen egy rendes vasárnapom, amit a családommal tölthetek. Hogy ne az jelentse számomra a vasárnapot, hogy szombat este, munka után még előre meg kelljen főznöm másnapra. Már akkor inkább szombaton este 10-ig dolgoznék, hogy mindenkinek jó legyen – hangzott egy szuszra.

ÉM-SZK

Népszavazási kérelem

Pénteken megtagadta az Összefogás Párt elnöke által benyújtott, a vasárnapi zárva tartást érintő népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Szombaton a Demokratikus Koalíció (DK) népszavazási kérelmet nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz annak érdekében, hogy megszüntessék az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásáról szóló rendeletet.


Négymillió voks kellene

A VOSZ törekvéseit országszerte egyre több vállalkozás, civil szervezet, valamint munkaadói és munkavállalói szakszervezet is támogatja. Sajtóforrásokból úgy tudni, a két legnagyobb szakszervezet, a Gaskó István-féle Liga és a Székely Tamás vezette Autonóm Szakszervezetek Szövetsége is a VOSZ mellé áll az aláírások gyűjtésében, és esélyes, hogy a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége is támogatja a népszavazási kezdeményezést.

Kétszázezer aláírás kell a referendum kiírásához, ha ez sikerül, akkor négymillió választópolgár voksára lenne szükség ahhoz, hogy érvényes legyen.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában