Helyi közélet

2015.01.27. 20:12

„Szerencsére van mit csinálni”

Homrogd - Tervek a csapadékvíz-elvezetéstől a közösség összekovácsolásáig.

Homrogd - Tervek a csapadékvíz-elvezetéstől a közösség összekovácsolásáig.

Ahogyan egy polgármester munkanapjának zajlania kell, abba csöppentünk bele homrogdi látogatásunkkor, hiszen megérkezésünkkor még látogató volt Juhász Gábornál, a település első emberénél, és persze telefonon is keresték.

– Ez így van rendjén, hiszen szerencsére van mit csinálni – mondta az első ciklusát októberben kezdő polgármester. – Homrogd az elmúlt 20 évben rengeteget fejlődött, sok beruházás megvalósult, a középületeink jelentős része modern lett. Egy nagyon erős alapokon álló települést kell vezetnem, ami sok feladatot jelent, de ezért vágtam bele. Sok tervünk és célunk van az elkövetkező öt évre, melyek megvalósításához természetesen figyeljük az uniós támogatási lehetőségeket is, mert aktívan be akarunk kapcsolódni a pályázatokba.

Juhász Gábor hozzátette, mindenképpen hasznos dolognak tartja a közfoglalkoztatást, melyet Homrogdon egyértelműen értékteremtésre „használnak”. Ez leghamarabb a település arculatának javításán, szebbé tételén mutatkozhat meg: az utak, a járdák, a vízelvezető árkok rendben tartásán illetve építésén. Utóbbit nagyon fontos és gyorsan elvégzendő feladatnak tekinti a polgármester, hiszen ezzel csapadékos idő esetén sok gondja van a lakosságnak.

– A mi vidékünkön elsősorban a mezőgazdaság az erős, ennek megfelelően a közmunkában is nagy szerepet kap – folytatta Juhász Gábor. – Termesztünk zöldséget és gyümölcsöt, van már befőzőházunk, ahol feldolgozunk, ennek a bővítése, specifikusabbá tétele, azaz továbblépve például az értékesítés felé, ugyancsak munkát adhat több embernek és bevételt hozhat az önkormányzatnak. Asztalosműhelyünk is van, az ott foglalkoztatottak az önkormányzati ingatlanokba is bedolgoznak, például ha új kerítést, bútort kell készíteni.

Azt is megtudjuk, Meixner István fazekasmestert is az önkormányzat foglalkoztatja, az ő egyedi munkáit értékesíteni kívánják, illetve lehetőség szerint több embert is bevonnának a szakma megismerésének rejtelmeibe.

Homrogd középületeiben aprítékos kazánok üzemelnek, ezt hosszú távon úgy tudjuk fenntartani, hogy energiaültetvényeket „hozunk létre”. Már készítettünk elő erre területet, 10 ezer dugványt tervezünk ültetni. Illetve az önkormányzatnak van több olyan földterülete, melyeket rendbe kell tenni, ahonnan szintén lesz bőven feldolgozható alapanyag a kazánokba.

„Program nélkül is”

A polgármester örömmel újságolta azt is, hogy a végéhez közeledik a település határában található szilárdhulladék-lerakó rekultivációja.

– Ha minden a terv szerint halad, hamarosan megkezdődhet a közétkeztetést biztosító konyhánk energetikai fejlesztése és felújítása, ez is fontos lépés, hiszen közel 350 gyermek és felnőtt ellátását biztosítja – folytatta Juhász Gábor. – Természetesen vannak olyan dolgok, melyeket „program nélkül” is csinálnunk kell, hiszen hozzátartoznak a lakók mindennapjaihoz. Ilyen például a temetőnk rendbetétele, oda parkolót is szeretnénk építeni vagy a már említett csapadékvíz-elvezetés megoldása. Ugyancsak meg kellene építeni a Homrogdot Monajjal összekötő kerékpárutat, de nem tűrne halasztást a szabadtéri színpadunk felújítása sem. Mindemellett szintén fontosnak tartom, hogy több rendezvénnyel kovácsoljuk össze a helyi közösséget, két-három kézműves napot szeretnénk rendezni, melyekből az egyiket falunappá bővítenénk.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában