Helyi közélet

2015.01.09. 16:50

Nem pihen a jubiláns újhelyi társulat

Sátoraljaújhely - A nyolcadik lemezfelvételére készül a Lavotta Kamarazenekar.

Sátoraljaújhely - A nyolcadik lemezfelvételére készül a Lavotta Kamarazenekar.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a sátoraljaújhelyi Lavotta kamarazenekar, hiszen 2014-ben egész rendezvénysorozatot tartottak Lavotta-emlékév elnevezéssel.

Többet kaptak

– Most, hogy már túl vagyunk rajta, merek úgy fogalmazni, még többet is kaptunk ettől a rendezvénysorozattól, mint amennyit vártunk – mondja Dombóvári János, a Lavotta Kamarazenekar vezetője. – Előadások, konferenciák, koncertek, egy kotta kiadása, képzőművészeti pályázat, zenei versenyek, hangszeres találkozók. Szerencsére ez egy egész év „termése” volt, de így is rengeteg munkát jelentett a megszervezés és a lebonyolítás. De azt mondom, mindezzel együtt megérte és méltó emléket tudtunk állítani Lavotta Jánosnak, a magyar verbunkos zene kiemelkedő zeneszerzőjének.

A közvélekedés szerint Lavotta János zeneműveit azért lehet ritkán hallani, mert a kéziratok közül alig lelhető fel néhány.

– Eddig több mint harminc eredeti Lavotta-művet játszottunk fel lemezre és ez korántsem a teljes repertoár. Az emlékév keretében jelentettük meg az Editio Musica Budapest kiadóval közösen a Könnyű duók két hegedűre című kottát, amely egytől egyig Lavotta János hegedűduóit tartalmazza. Annak idején a mester azért komponálta ezeket a műveket, mert ezt használta fel a hegedűtanítás közben. Most is könnyen beazonosítható, mely szólamokat írta saját magának és melyeket a tanítványoknak, hiszen nehézségi fokban meglehetősen eltérnek egymástól. Magam is használom ezt a kottát tanítás közben (Dombóvári János a Lavotta János Művészeti Iskola vezetője, hegedűművész – a szerk.).

Két turné

Mindezek mellett még két koncertturné is belefért a sorozatba.

– Eredetileg egy koncertet akartunk adni a kamarazenekarral Lavotta János szülőhelyén, Pusztafedémesen, de aztán nagyszombatra és Galántára is meginvitáltak bennünket, így egy felvidéki turnéra kerekedett a látogatásunk. December elején pedig a Kárpátalján jártunk, ahol Beregszászon és Ungváron adtunk koncerteket.

A hazai közönség legutoljára a karácsonyi koncerten találkozhatott a sátoraljaújhelyi városházán a kamarazenekarral, ahol a szokásoknak megfelelően a zenedarabokat megelőzte egy rövid ismertető.

– A mi esetünkben ez a megalakulástól kezdődően egy tudatos folyamat. A koncertlátogatóink java része meglehetősen ritkán jár hangversenyekre, így ezzel is igyekszünk egy kis pluszt adva kedvet csinálni a zenehallgatáshoz. Fehérné Sulyok Éva, a zenekar tagja nagyon felkészült, a magyar nyelvet választékosan és szépen beszélő narrátor és a közönség is hálásan fogadja ezeket az ismertetőket.

Idén 25 éves a Lavotta Kamarazenekar.

– Igyekszünk is ezt méltóképpen megünnepelni. Már januárban is lesz fellépésünk a Magyar kultúra napján a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában és nyáron pedig terveink szerint rögzítjük a nyolcadik lemezünk anyagát, amelyen természetesen ezúttal is lesznek Lavotta-művek.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában