Helyi közélet

2015.01.12. 08:34

Nem a TVK-é a hulladék!

Tiszaújváros - Szemétbálák csúfítják Tiszaújvárost, a helyieknek elegük lett a bűzös helyzetből.

Tiszaújváros - Szemétbálák csúfítják Tiszaújvárost, a helyieknek elegük lett a bűzös helyzetből.

Halomban áll a szemét a tiszapalkonyai Erőmű lakótelep mellett – több tonnányi bebálázott, feldolgozott hulladékot tornyoztak fel a használaton kívüli hőerőmű közelében – írta az Origo. Az internetes hírportál információi szerint a főként nylonból és műanyag granulátumból álló bálákat november végén kezdte felhalmozni egy cég saját iparterületén, a szeméthegyet azonban csak egy drótkerítés választja el a közeli lakóteleptől.

A portálon az is olvasható, hogy a szemétlerakat feltűnt a helyi városüzemeltetési csoportnak is, amely elsőfokú hatóságként megkereste az érintett céget, majd jelezte a szabálytalan szemétlerakást az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnek. Ennek hatására a társaság leállt a bálázással, de a szeméthalmok a „helyükön” maradtak.

Patkányok lepték el

A hírportál információi nyomán indult riportra az egyik országos kereskedelmi csatorna is. Mint az a bevezetőben elhangzott: „Patkányok lepik el a bűzlő szemét miatt Tiszaújváros egy részét. A környéken lakók felháborodtak, tiltakozó aláírásokat gyűjtöttek, mert már hónapok óta áll a bűzlő szemét a lakásoktól pár méterre.”

Mint mondják, csak egy drótkerítés választja el a környéken lakókat a hatalmas halomtól. A szemetet széthordja a szél, és a helyiek takarítják össze, akik szerint kamionokkal vitték oda és rakták le a bálákat. Hogy mi van bennük, azt nem tudják, mint ahogy azt sem, melyik cég szemete. Ám elegük lett a helyzetből, néhányan összefogtak és aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy megszűnjön végre az áldatlan állapot.

A riportban megszólaló nő azt mondta, mindenki aláírta, mert félnek, hogy a rengeteg szemét káros a környezetre és az emberekre is, akik itt laknak. Szerintük a szemetet a Tiszai Vegyi Kombinát hordja oda. Mivel azt nem tudják, hogy a műanyaggyártás alapanyagából került-e ki a szemét, félnek, hogy veszélyes hulladékot is tartalmazhat.

Téves információk

Az elhangzottakra az Észak-Magyarországon keresztül is reagált a TVK. Közleményükben azt írták: „Tévesek azok az információk, amelyek megjelentek; nem a TVK Nyrt.-től származik ez a hulladék. A Tiszai Vegyi Kombinát összes hasznosítható és ártalmatlanítandó hulladékát a törvényi előírásoknak és szabályoknak megfelelően kezeli.” – hangsúlyozták.

- ÉM-összeállítás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában