Helyi közélet

2015.01.13. 08:10

Liftstoppal hajtják be a közös költséget

Miskolc, Komló - Aki nem fizet, ne is liftezzen! Ezt vezették be Komlón, majd megnőtt a fizetési hajlandóság.

Miskolc, Komló - Aki nem fizet, ne is liftezzen! Ezt vezették be Komlón, majd megnőtt a fizetési hajlandóság.

Kulcs, kártyás rendszer, liftleállítás. Próbálkoztak már mindennel Komlón, hogy fizetésre bírják azokat, akik több százezer forintos közös költség tartozást halmoztak fel, de nem jártak sikerrel. Két éve azonban az egyik társasházban bevezették a mobiltelefon használatához kötött rendszert, amit egy kaputechnikával foglalkozó szakember, Papp Zoltán épített ki. Először a saját házában próbálta ki, megelégelve, hogy sok lakó nem fizet. Majd a komlói Ifjúsági Lakásfenntartó Szövetkezet több épületében kiépítették. Jelenleg nyolc lépcsőházban működik. A rendszer beszerelése 110 ezer forint, de bőven behozta az árát. Mindezt Budaházy György, a szövetkezet elnöke mondta lapunknak.

A módszer tehát kétéves, de most kapott sajtóvisszhangot. Ennek köszönhetően az ország számos pontjáról keresik meg Budaházy Györgyöt, hogy alkalmazzák ezt a megoldást. Aminek lényege: a felvonókba telefont szereltek, amit a lakók a saját mobiljukon hívhatnak. A lift akkor indul, ha a lakónak nincs tartozása, mert a felvonó telefonjának memóriája csupán a rendesen fizetők számát ismeri fel. Az elnöktől megtudtuk: családtagok számát is meg lehet adni, például a nagyszülőkét, hogy haza tudják vinni az unokákat az iskolából.

Felsőbb szinteken

Budaházy György beszélt arról is, hogy a liftes házak esetében a felvonó üzemeltetése az éves bekerülési költség egyharmadát teszi ki. Sok esetben, ha nem vezették volna be ezt a szolgáltatást, a következő villanyszámlát már nem tudták volna fizetni a lakóközösségek.

A szövetkezetnek 44 lépcsőháza van, ebből 22 liftes. Ezer lakás tartozik hozzájuk, a kintlévőségük 36 millió forint, ennek nagy részét harminc család halmozta fel, közel 23 milliót. Azt is megtudtuk, mióta működik a mobilos rendszer, azóta 4 millió forintot befizettek a tartozók.

Kiválónak tartja az ötletet Pászk József ingatlan- és társasházkezelő, aki szerint a miskolci társasházakon is segítene egy ilyen rendszer kiépítése. „Mindenképp ösztönző lehet a nemfizetőknek, hiszen a mellékvízórát nem hitelesítő, vízdíjjal tartozók esetében is a vízkorlátozás bevezetése bevált szankció” – tette hozzá. Azt is elmondta, felveszi a kapcsolatot a komlói céggel, és ajánlani fogja a szakembereknek.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában