Helyi közélet

2015.01.17. 19:12

Koktélruha műanyagból

Miskolc - Mi a divat és mennyire követjük azt? Mivel tud többet egy férfi divattervező?

Miskolc - Mi a divat és mennyire követjük azt? Mivel tud többet egy férfi divattervező?

Mindenütt próbababák, hatalmas szabóasztal, varrógépek és szabásminta, ami az avatatlanok számára egy soha fel nem fedezhető térképnek tűnik. A végzős divattervezők órájára kopogtattunk be a Szemere Bertalan Szakközépiskolába. Nincsenek sokan, mindössze hatan, köztük egyetlen fiú. Éppen vetítés volt, külföldi divatbemutatók képeit nézték, hogy év végi vizsgamunkájukhoz ihletet merítsenek. Érkezésünk kisebb zavart okozott, a divattervező palánták még zavarban vannak, ha nyilatkozni kell. Fotózás közben azonban oldódtak, meséltek. Divatról, célokról, tervekről.

„Mindig is szerettem rajzolni, ezért választottam a divattervezést” – kezdi Csikász Balázs, aki az egyetlen fiú az osztályban.

Hölgyekre könnyebb tervezni

Munkáit már a nagyközönség is megismerhette, ugyanis tavaly indult a Kolorfesztivál Ökodesign pályázatán. Ez volt eddig a legextrémebb munkája, hiszen újrahasznosított anyagokból kellett ruhát készítenie. Mindent használt, ami műanyag: szúnyoghálót, celluxot, nejlon­zsákot, szigetelőszalagot.

„Egyetlen kikötés volt, legyen rajta népi motívum. Persze, ezt nem műanyagból oldottam meg, hanem egy régi hímzett terítő segítségével. Tulajdonképpen egy koktélruhát készítettem, amivel megnyertem a versenyt” – mesélte Balázs.

Azt is elmondta, a férfi divatot nem követi, sokkal inkább a nőit, mert a hölgyekre könnyebb tervezni.

„A férfiak egyébként is jobban meglátják, mi áll jól a nőknek, megérzik, mit szeretnének viselni. Valószínűleg ezért is az erősebbik nem képviselői közül kerülnek ki inkább a divattervezők” – tette hozzá.

Balázs azonban nem utcai viseletet tervez, nem a hétköznapi divatra fókuszál, közelebb állnak hozzá az haute couture termékek, azaz az exkluzív, egyedi gyártású divatcikkek. Elmondta, a vizsgabemutatójára is ilyenben gondolkodik.

„Szeretem, ha látványos az általam tervezett ruha. Elképzelésem már van, az biztos, határozott geometriai formákat használok majd” – hangsúlyozta.

Amikor a mostani divatról kérdeztük, sorolta annak jellemzőit: virágminta, lakk, bőr, kék, narancssárga. Télen sokan hordanak sötét színeket, ezért én beújítottam egy olívazöld kabáttal – mondta.

Balázs szerint manapság úgy öltözünk, hogy a ruhánk olcsó legyen, de jó.

„A baj, hogy sok az egyforma ruha, a divatban meghatározott elemeket mindenki felveszi, és ettől sajnos elveszti divatosságát, unalmas lesz” – fogalmazott.

Ezzel Horváth Vivien is egyetértett, aki éppen ezért mindig igyekszik megújítani ruháit, kiegészítőit, vagy éppen varr magának.

A kabát nem, de az ujja új

„Az idén nem vettem új kabátot, a réginek levettem az ujját és steppeltet varrtam a helyére, mert ez az anyag most divat” – sorolta. „Nem vagyunk elég kreatívak a divatban, éppen ezért túl sok az egyforma ruha” – vélekedett. „Az egyszerűséget nem szeretem, amiket tervezem, azok is színesek, bohókások, mint én vagyok…” – mondta.

Vivien mindenképp divattervező szeretne lenni, a Szemere elvégzése után Budapesten, vagy Szegeden tanul majd tovább. De most még ő is a vizsgaelőadásra készül. Három kollekciót kell megtervezniük, már tudja, az ő témája a tengermélye lesz.

„Az interneten láttam egy tengerkék ruhát, az megihletett. Sellő formájú ruhát biztos varrok…” – mondta.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában