Helyi közélet

2015.01.28. 14:30

Csak plusz 3 fokot kérnek

Miskolc - Alig fűtenek a lakásokban, január elejétől hideg van – ezzel a panasszal kereste meg lapunkat olvasónk.

Miskolc - Alig fűtenek a lakásokban, január elejétől hideg van – ezzel a panasszal kereste meg lapunkat olvasónk.

Onofer Olivér a Szilvás utca 15. szám alatt lakik. Az épületet nemrég újították fel, leszigetelték, nyílászárókat cseréltek. Decemberben hőszabályzót szereltek fel, de a lakók szerint nem állíthatták be rendesen, ennek köszönhetően túlfűtés volt a lakásokban. A MIHŐ jelezte is feléjük, hogy dupla mennyiségű hő jön be, éppen ezért a szakemberek január 5-én visszavettek a fűtésből, azóta hideg van – panaszkodott lapunknak Onofer Olivér. Kedden elmentünk hozzá, azt tapasztaltuk, a radiátorok valóban hidegek, a lakásban 20–21 fok van. Egy szomszéd, Nagymáté Istvánné is beinvitált minket, ő a földszinten lakik, nála még kevesebb volt a hőmérséklet, a radiátor is hidegebb volt. Otthon pulóverben, köntösben kell lenniük, hogy ne fázzanak. Ha meleget akarnak, akkor bekapcsolják a gáztűzhely négy lángját, vagy a sütőt. Nagymáté Istvánné szerint a szigetelés előtt, amikor süvített be a szél, sokkal melegebb volt, mint most, miután felújították az épületet.

A lakók azt is elmondták, kérték volna, hogy a MIHŐ biztosítson legalább 24–25 fokot az otthonaikban, ezt 15 családból 11-en alá is írták. A kérvényüket – elmondásuk szerint – azonban a közös képviselő elutasította, mondván, akkor kérhetik, ha kifizetik a közel 30 ezer forintos decemberi számlát. Onofer Olivér szerint azonban ők már fizettek egyszer egy decemberi csekket, amit most kérnek tőlük, arról nem tudják, minek a díja, amíg erre nem kapnak pontos választ, addig nem fizetik be. A lakók azt is kifogásolták, hogy ez egy kézzel írt csekk.

Hőmennyiség beállítva

Az olvasói panasszal kapcsolatban tájékoztatást kértünk a Miskolc Holdingtól, ahol Pásztor Imre, a cég kommunikációs igazgatója a fűtéssel kapcsolatban elmondta: „Az épületben van fűtés, sőt az említett épület tavaly év végére megújult, felújításon esett át, amely során – többek között – szigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat, sőt épületszinten – tehát nem lakásonként – a fűtésrendszert is korszerűsítették. A felújítás után a beadott hőmennyiség is a már felújított ház értékeinek, paramétereinek megfelelően van beállítva. Esetleg tavaly a felújítási munkák folyamán, egy-egy szerelési munkánál lehetett időszakos vagy részleges szolgáltatás-kimaradás.” Hozzátette: az épületben 15 lakás található és ebből, január 19-én, kilencben – ahová be tudtak menni – végeztek hőmérséklet-ellenőrzést, akkor a lakásokban 21 és 22,4 közötti hőfokokat mértek.

A lakók által mutatott rejtélyes számlára is találtunk magyarázatot. Pásztor Imrétől megtudtuk, az nem egy újabb decemberi számla, hanem az a decemberi számla. Technikai okok miatt kellett kézzel kiállítani: a tavalyi év utolsó hónapjában ugyanis, a beruházó hibájából, túlfűtés történt, ezért a többlethő díját le kellett vonni a valós fogyasztásból (a levonást egyébként jelzik is a számlán. – a szerk.)

Pásztor Imre azt is elmondta, a MIHŐ szakemberei keresni fogják a lakókat, hogy tisztázzák ezt az ügyet.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában