Helyi közélet

2014.12.09. 08:24

Vagy felpörögsz, vagy a mentő visz el

Borsod-Abaúj-Zemplén - Drogteszt minden fiatalnak? Van, aki nem bánja, más túlzásnak tartja.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Drogteszt minden fiatalnak? Van, aki nem bánja, más túlzásnak tartja.

Kötelező drogtesztre küldené a 12 és 18 év közötti fiatalokat, a politikusokat és az újságírókat a Fidesz kommunikációs igazgatója Kocsis Máté. Mi arra voltunk kíváncsiak, mit szól az ötlethez a fiatalokkal foglalkozó szakember, és mit szólnak maguk a fiatalok.

Ostobaság

– Hát ez úgy ostobaság, ahogy van – reagált a drogteszttel kapcsolatos elképzelésekre Juhászné Ceglédi Tünde, a Miskolci Drogambulancia vezetője. – Semmi értelmét nem látom. Először is a különböző drogoknak különböző a kiürülési idejük, így az évente egy alkalommal elvégzett teszt nem mutat majd reális képet. Visszatartó ereje pedig egyáltalán nem lenne. A másik probléma, hogy az egyszerű és olcsó vizeletteszt csak a klasszikus kábítószereket mutatja ki, viszont a manapság oly „divatos” dizájner drogokat nem. Ha azt is tesztelni akarnák, több 10 ezer forinttal kell számolni vizsgálatonként – sorolta aggályait a szakember.

Úgy folytatta: a tesztelés lebonyolítása is kérdéses. Ki végezné el azt a rengeteg vizsgálatot? Hol találnánk meg a fiatalokat? Az iskolában? És aki nem jár iskolába? Épp azok a legveszélyeztetettebbek a drog szempontjából. És mi lesz azokkal, akiknek soha meg sem fordult a fejükben, hogy kábítószert használjanak? Miért kellene rajtuk drogtesztet végezni? Vagy esetleg önbevallásos alapon menne?

– Ennek semmi értelmét nem látom – erősítette meg még egyszer Juhászné Ceglédi Tünde.

Rájuk férne

Nem úgy a fiatalok. Hétfő délután a Búza téren, buszra váró diákokat szólítottunk meg találomra. Ők vajon hogy vélekednek Kocsis Máté ötletéről? Az eső elöl egy fa alá húzódott be két középiskolás lány, Csenge és Melinda. Ők egyáltalán nem tartják ostobaságnak a drogtesztet.

– Szerintem ráférne a mai fiatalokra – állapítja meg Csenge.

Aztán elmeséli, hogy az iskolájukba és az osztályukba is járnak olyan fiatalok, akik rendszeres droghasználók. Az nem jellemző, hogy az iskolában drogoznának, de hétvégén, amikor a diákok elözönlik a miskolci belváros szórakozóhelyeit, bizony találkozni egy-két „elvarázsolt” középiskolással.

– Onnan lehet felismerni őket, hogy „érdekesen” néznek ki, és túl hangosak, felszabadultak – sorolják a lányok.

Megjegyzik: nyilván nem örülnének, ha rajtuk is elvégeznék a tesztet, de vállalnák, hogy lebukjanak azok, akik tönkreteszik magukat a droggal.

További részletek az keddi Észak-Magyarországban.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában