Helyi közélet

2014.12.12. 14:59

Nézőpont: Munka, szorgalom, hozzáállás

<em>Figyelmeztető jel, hogy legalábbis erős kétségek ébredtek: tudja-e a kormány, hogy mit kell tennie</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Figyelmeztető jel, hogy legalábbis erős kétségek ébredtek: tudja-e a kormány, hogy mit kell tennie. Bujdos Attila írása.

A tények azt mutatják, hogy a szegénység csökken Magyarországon – ezt Orbán Viktor mondta a Blikk című napilapnak. Egy másik napilap ezzel szemben azt jegyzi meg: „a magyar lakosság egyharmada nem rendelkezik havi 65 ezer forintos jövedelemmel (...) minden harmadik magyarnak kenyérgondjai vannak” (nol.hu). Kétségkívül vannak egyébként jól látható jelei a gyarapodásnak, Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc például most közölte, hogy elfelejtett beleírni egymilliárd forintot a vagyonbevallásába, és most nagyon sokan keresik rá a választ, mekkora gazdagság kell vajon hozzá, ami életszerűvé teszi ezt a feledékenységet, továbbá ha tényleg „a munka, a szorgalom, a hozzáállás” a titka a gyors vagyongyarapodásnak, ahogyan azt Mészáros Lőrinc volt kedves megosztani az olvasókkal, miért nem működik másoknál is ugyanekkora hatékonysággal. Nem kevesen lehetnek, akik azt gondolják, hiányosan lett megadva a recept – az Ipsos például úgy értékeli: a politikusok látványos gazdagodása (továbbá a korrupcióról szóló hírek, az Oroszországgal épülő szoros viszony, a vasárnapi zárva tartás ötlete) is hozzájárult a Fidesz gyors népszerűségvesztéséhez. Az ő mérésük szerint 800 ezer, a Medián kutatása alapján 900 ezer támogatót veszített a nagyobbik kormánypárt. Ennek közjogi értelemben nincs közvetlen következménye, a következő választás még messze van. Minden esetre figyelmeztető jel, hogy legalábbis erős kétségek ébredtek: tudja-e a kormány, hogy mit kell tennie, és hogy amit tesz, az valóban lényegi kérdésekre szolgál-e lényegi megoldásokkal. Amikor a vasárnapi munkavégzés tilalmát erőltetik, a fiatal korosztályok, a politikusok és az újságírók kötelező drogtesztjét emelik a szebb jövőért folytatott küzdelem központi kérdésévé, azzal sokkal inkább szolgálják a hatalom pozícióinak erősítését a közbeszédben, mint bármilyen létező probléma megoldását. Érthető, ha szeretnék visszaszerezni az elveszített támogatást, ez praktikus szempont is, de erre üdvösebb megoldást kínálna a jó kormányzás. Hihetően az a fontos, hogy a családok több időt tölthessenek együtt, ha a Miniszterelnökségen napi tíz óra a munkaidő? Hihető-e, hogy az egészséges társadalom szolgálata a fontos, ha az ötletként nehezen védhető drogteszt bevezetésének csak töredékét költik megelőzésre, a drogbetegek szenvedélybetegségből való kivezetésére? Hihető-e, hogy a kormány alapos, ha a szóvivője az üzleteket érintő új jogszabály bevezetése kapcsán azt mondja: nem a kormány feladata, hogy számításokat végezzen, hány nagy boltnak kell költöznie, hány embert rúgnak ki az új szabályozás miatt. Ezt majd az érintettek kiszámolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában