Helyi közélet

2014.12.02. 08:59

Mi lesz a törlesztőrészletekkel?

Miskolc - A nemzeti bank nem akarja gyengíteni a forintot, jelentette ki a szakember.

Miskolc - A nemzeti bank nem akarja gyengíteni a forintot, jelentette ki a szakember.

A monetáris politika volt a témája annak az előadásnak, melyet a miskolci City Hotelben hallhattak az érdeklődők a napokban, a Rosetta Estek sorozat keretében. Az est előadója Kocziszky György volt, aki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának tagja, a Miskolci Egyetem oktatója. Az Észak-Magyarország azt kérdezte tőle: mi a nemzeti bank stratégiája a forinttal kapcsolatban, hiszen ezen múlik a forintosított devizahitelek törlesztőrészletének mértéke. A szakember kijelentette: a MNB-nek nincs árfolyamcélja.

Erősödött

– Amikor a kormány bejelentette, hogy döntött a devizahitelekről a Kúria állásfoglalása alapján, akkor a forint árfolyama durván 315–316 forint körül mozgott, az elmúlt héten pedig 307 forint körül volt. Tehát a forint erősödött, minden híreszteléssel ellentétben. Erre a magyarázat pedig egyszerű. A forint azért erősödött, mert durván a 9 milliárd eurónyi átváltáshoz a Magyar Nemzeti Bank nyújtott segítséget a kereskedelmi bankoknak. Ma­gyarán az MNB rögzített árfolyamon bocsátott 9 milliárd eurót a bankok rendelkezésére. Ezt nagyjából 20–30 millió kivételével a pénzintézetek igénybe is vették, azaz a hiteltörlesztéshez szükséges devizát nem a piacon szerezték be, hanem a MNB rögzített árfolyamán. Ezzel a nemzeti bank megakadályozta azt, hogy a forint árfolyama akár 340 forintra gyengüljön. „A forint gyengüléséről szóló cikkeket én is olvastam, de ezek kacsák” – fogalmazott Kocziszky György.

Euróban történik

Felvetettük: az export szempontjából viszont kedvező lenne a gyenge forint.

– Egy bizonyos szinten természetesen kedvező, de azért azt látni kell, hogy a multinacionális cégek elszámolása euróban történik – vázolta a szakember.

– Tehát a Bosch, a Mercedes-Benz vagy az Audi független a forint árfolyamától. Ez legfeljebb engem mint fogyasztót érdekel, amikor mondjuk bemegyek az üzletbe Legót vásárolni, és az esetleg nem Nyíregyházán készült, hanem import, mert akkor többe kerül.

Kocziszky György még egyszer megerősítette: az MNB-nek nincs árfolyamcélja. A forint ott helyezkedik el, ahol el kell helyezkednie, és együtt mozog a regionális nemzeti fizetőeszközökkel, a zlotyival, a cseh koronával, a román lejjel.

Megjegyezte: az utóbbi időben, amióta az MNB ezt a 9 milliárd eurót rendelkezésre bocsátotta, mintha a forint megnyugodott volna, és jobban teljesít, mint a régiós devizák.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában