Helyi közélet

2014.12.30. 10:19

Kertjében "nyugszik" Mátyás király - Arcok a megyéből: Varga Géza fafaragó

Putnok - Szovátán született, Budapesten nőtt fel, 1963 óta Putnokon él Varga Géza.

Putnok - Szovátán született, Budapesten nőtt fel, 1963 óta Putnokon él Varga Géza.A fafaragó házára nem nehéz rálelni: egyedül neki van „székelykapuja”, ráadásképp a tetején örökre odatelepült baglyokkal. Ha ennyiből nem jönne rá a vendég, hogy fafaragóhoz van szerencséje, a tornácon sorakozó faragott faliképekből már ugyancsak gyaníthatná. A lakásbelső pedig maga a bizonyosság: itt alkotó ember a házigazda.

– Pedig csak 1999-től faragok, hogy nyugdíjba mentem az erdészettől. Az első munkám édesanyám fejfája volt – mondja. Mutatja a keze alól sorra kikerülő alkotások – a lányai által – gondosan kötetbe rendezett fotóit: faragott képek, fejfák, kopjafák, bútorok, kültéri játékok, székelykapura hajazó, de domborfaragással és természet utáni motívumokkal, növényekkel, virágokkal, madarakkal díszített kapuk, bútorok, sőt köztéri szobrok. Tudjuk róla: régi vágya, hogy megfaragja Gömör legendás hősének, Mátyás királynak a szobrát. Érdeklődünk, elkészült-e vele.

– Sajnos közbejött némi akadály – mondja. Egyrészt a válás után meg kellett oldanom a lakásleválasztást. Aztán – mutatja két tenyerét – műteni kellett, kétszer is. A hidegtől és az erőteljes munkavégzéstől eltiltotta az orvos, ezért Mátyás király még egy darabig a kertben pihen (de azért meglátogatjuk, az arca már formálódóban). Viszont kisebb munkákba már belefog, aminek bizonyítékai a faragott tülkök, vagy a szekrénysor, amelynek tervek szerint minden egyes ajtaján más állat díszlik majd.

Varga Géza kissé szomorú: a második házassága sem sikerült, s a gyerekek is kiröpültek már. Viszont látogatója azért akadt aznap rajtunk kívül is.

– Két kislány kéredzkedett be, megkértek, faragjak nekik egy kiskutyát. Persze, hogy megteszem, nagyon szeretem a gyerekeket. A fafaragást is szívesen tanítanám, ha felkérnének rá, mondta.

ÉM-SZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában