Helyi közélet

2014.12.29. 08:54

Amikor az alvás luxusnak számít

Miskolc - Még karácsony előtti nap is vizsgáztak az egyetemi hallgatók.

Miskolc - Még karácsony előtti nap is vizsgáztak az egyetemi hallgatók.– Én már több mint 24 órája nem aludtam – vallja be Kun Dániel egyetemi hallgató, akivel karácsony előtti nap találkoztunk a Miskolci Egyetemen. A bevállalós diákok ugyanis kihasználva a téli szünet előtti napokat is vizsgára készültek. – Az alvás luxusnak számít, van, mikor nem engedhetjük meg magunknak – teszi hozzá félig viccesen.

Nem halogatja

A vizsgája szerencsére sikerült. Most január 5-éig szünet lesz az egyetemen, de a szorgalmas diákoknak ez nem jelent felhőtlen vakációt, hiszen a legnehezebb tárgyakra most lehet csak igazán felkészülni.

– Én kétnaponta vizsgázom, mert egyszerre két szakot csinálok – árulja el Dániel. – A gazdasági informatikust és a pénzügy-számvitelt.

A titok pedig, hogy jól kell gazdálkodni az idővel. És persze kell hozzá elszántság, kitartás, sorolja a fiatalember. A téli szünetet nagyon dicséri, mert szerinte azalatt sokat lehet tanulni, egyszerre több vizsgára is.

– Arra azonban figyelni kell, hogy minden tárgy sikerüljön, mert ha nem, akkor már nincs idő javítani – magyarázza.

Egy másik folyosón vidám, fiatal hölggyel találkozunk, Orehóczki Zsófiával. Neki már megvan két vizsgája, gyorsan hozzá is teszi, hogy nem szereti halogatni a tanulást, szeretné minél hamarabb letudni a vizsgaidőszakot. A tervei szerint január 10-ére már végez is. Ő egyébként elsőéves, és műszaki földtudományi szakra jár. És bár az egyetemet csak most kezdte, de máris számos praktikája van a sikeres tanuláshoz. Mint például, hogy érdemes a legnehezebb tárgyakat rögtön a vizsgaidőszak elején letudni, és hogy nagyon hasznos kapcsolatot tartani a felsőbb évesekkel. Ők ugyanis nemcsak a tananyag elmagyarázásában segíthetnek, hanem a információkat adhatnak a vizsgáztató tanárról, kérdezési szokásairól, esetleg megvan nekik egy-két korábbi zh (zárthelyi dolgozata) feladatsora.

– Bár ez utóbbi nem megy olyan egyszerűen – teszi hozzá Zsófia mosolyogva.

Csak okosan!

A harmadéves mérnökhallgatók egy csapata vizsgára várakozik. Komoly tantárgyból kell most bizonyítaniuk: alakító szerszámok tervezéséből. Péter, aki kéri, teljes nevét ne írjuk meg, azt mondja, ez olyan közepesen nehéz vizsgának számít. Már előzetesen be kellett adniuk egy rajzot, a vizsgán majd arról kell beszélni, és a természetesen a tanár kérdéseire válaszolni.

Péter szerint a rajz 1-2 órát vett igénybe, de csoporttársa ezzel egyáltalán nem ért egyet, mert neki egy éjszakája ment rá. A diákok abban egyébként megegyeznek, hogy az egyetemen okosan kell tanulni. Tudni kell például, hogy a tanár miket kérdez majd, ezt leginkább a felsőbb évesektől lehet kitudakolni.

Péter csoporttársa, Dani már túl van a vizsgán. Amikor azt kérdezzük tőle, hogy sikerült, úgy fogalmaz: meglett, de ez volt a célom. A téli szünet természetesen tanulással telik, mert még van 3 komoly tárgy. Ez persze semmi ahhoz képest, amikor 10 volt.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában