Helyi közélet

2014.12.16. 10:57

A parlamentben kezdené a drogtesztet - Interjú: dr. Répássy Róbert igazságügyi államtitkárral

Miskolc - Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára adott interjút a Russmedia-lapcsoport napilapjainak miskolci szerkesztőségünkben.

Miskolc - Dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára adott interjút a Russmedia-lapcsoport napilapjainak miskolci szerkesztőségünkben.

A napokban volt egy tanácskozás a korrupció elleni harcról a legfőbb ügyészségen. A híradásokból tudjuk, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő is jelen volt. Vajon minek köszönhető ez a most megtartott rendezvény?

Dr. Répássy Róbert: A mostani tanácskozás a 2011-ben megkezdett együttműködés folytatásaként, menetrend szerint zajlott. Immár harmadik éve, hogy a bíróságok, a számvevőszék, a Belügyminisztérium és az Igazságügyi Minisztérium az év vége felé közösen összegzi a korrupció elleni harc eredményeit, tanulságait, és meghatározzák a további teendőket. Az amerikai ügyvivő jelenléte nem volt szokatlan, hiszen korábban is meghívtuk a hazánkba akkreditált nagyköveteket, de csak most először kaptunk ilyen széles nyilvánosságot.

Mire jutottak, szóba kerültek-­e konkrét ügyek?

Dr. Répássy Róbert: Általános tapasztalatokról, tervekről beszéltünk. Kiemeltem, hogy az új büntető törvénykönyv alapján lehetőség van a vesztegető és a megvesztegetett személy közötti érdekegyezőség megtörésére. Ha az elkövető feltárja a hatóságoknak a bűncselekményt, mentesülhet az büntetés alól. Január elsejétől az obudsmani hivatal honlapján lehetőség van névtelen közérdekű bejelentésre is. Idáig 270 gyanút jeleztek, és ezek negyven százaléka megalapozott volt. Magyarországon sajnos jelen van a korrupció. A lebukások, az eljárások és a bírói ítéletek is ezt igazolják. Ám semmivel sem vagyunk rosszabbak, mint a hozzánk hasonló országok. Éppen a lebukások, a felderítések nagy száma igazolja, hogy hatékony a korrupció elleni küzdelem. A leleplezett esetek bizonyítják, hogy működik a korrupció elleni törvény.

Persze a korrupció elleni eredményekkel sohasem lehetünk elégedettek. Szívesen fogadjuk az amerikai segítséget is a korrupció elleni harcban, de többszöri kérésünkre sem kaptunk bizonyítékot.

Köztudott, hogy a hazai közvélemény nem elhanyagolható része máig is a halálbüntetés visszaállítását pártolja. S akkor most strasbourgi nyomásra a tényleges életfogytiglani büntetés intézménye is enyhül.

Dr. Répássy Róbert: A tényleges életfogytiglan megmarad. De a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság elvárására negyven év után kegyelemben reménykedhetnek az elítéltek. A kegyelemről továbbra is szabadon dönthet a köztársasági elnök. Az első ilyen ügyre 25 év múlva kerülhet sor, mert csak 15 éve van tényleges életfogytiglan. A bíróság által életük végéig börtönbe zártaknak ez az egyetlen reményük maradt. Negyven év előtt is kérhetnek kegyelmet, de negyven év után kérelem nélkül is megvizsgálják a kegyelem lehetőségét. Ha a bírákból álló kegyelmi bizottság nem támogatja, szinte kizárt, hogy kegyelmet kapnak.

Hogyan készülnek az új eljárási törvények?

Dr. Répássy Róbert: Miniszteri biztosok irányítják a munkát. Az új polgári eljárási törvény előkészítését a miskolci dr. Wopera Zsuzsa felügyeli. Ez a feladat komoly szakmai felkészültséget, sok konzultációt igényel. A büntetőeljárási törvény előkészítését egy minisztériumba beosztott ügyész felügyeli. Parlamenti államtitkárként pedig rám hárul majd a parlamenti munka.

Mi a helyzet a sok vitát kiváltó drogteszttel?

Dr. Répássy Róbert: A részletek még nem tisztázottak. Ennek a javaslatnak sok szűrőn kell még átmennie, és ki kell állnia az alkotmányosság próbáját is. Ha rajtam múlna, ezt a tesztet az országgyűlésben kezdjük. Akár önkéntes alapon is. Én magam készen állok a drogtesztre, és remélem, politikustársaim is hasonlóan vélekednek. Ha ezzel példát tudunk mutatni a kábítószer elleni küzdelemben, ha ezzel népszerűsíteni tudjuk a kábítószermentes életet, akkor jöjjön a drogteszt.

- Szántó István -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában