Helyi közélet

2014.12.17. 11:51

A miskolci tervezőket kizárták a tervezésből?

Miskolc - Városon kívüli cégek kerülhetnek előnybe az intermodiális csomópont tervezésénél.

Miskolc - Városon kívüli cégek kerülhetnek előnybe az intermodiális csomópont tervezésénél.

Ezt teszi szóvá a megyei építész- és mérnöki kamara abban a levélben, amit a napokban közösen írtak dr. Kriza Ákos polgármesternek. Mint ismert, a Kandó tér környékére intermodiális csomópontot építtet a város, amely tervezésére már meghirdette a közbeszerzést. A mérnöki kamara elnöke, Holló Csaba és az építészkamara elnöke, Rudolf Mihály azonban éppen ezt a közbeszerzést kifogásolják, ezért írták meg tiltakozó levelüket.

„A közbeszerzés szerint olyan tervezők indulhatnak az ajánlattételi eljáráson, akik rendelkeznek évi 90 millió forint nettó árbevétellel az utolsó három év mindegyikében, 400 millió forint nettó árbevétellel az utolsó 3 évben összesen, ebből 270 millió forint árbevétellel a kiírás témakörében. Ilyen tervező műterem Miskolcon nincs. Akkor sem volt, amikor a miskolci önkormányzatok a jelenleginél jobban igyekeztek a helyi tervezőkapacitás igénybevételére, s az együttműködésre” – írták levelükben. Kitértek arra is, hogy az ajánlattételi kiírásban „még az a kedvező, megengedő mondat, illetve lehetőség is hiányzik, hogy előnyös, ha a generálfeladatot végző pályázó minél több helyi tervezőt von be a projektbe”.

A kamarai elnökök így fogalmaznak: „Tapasztaljuk, hogy egyre kevésbé vehetünk részt városunk térbeli fejlesztési irányainak meghatározásában, sőt a tárgyi intermodiális csomópontok tanulmányterveit meg sem ismerhettük, többszöri kérésünk dacára.” Levelük végén szemléletváltásra és intézkedésre kérik a városvezetőt annak érdekében, hogy „a Miskolcon élő műszaki értelmiség több éve tartó egzisztenciális leépülését” akadályozza meg.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az önkormányzatot is. Azt kérdeztük, kívánnak-e változtatni a kiíráson, illetve mit reagálnak a kamarák levelére, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában