Helyi közélet

2014.11.30. 16:42

Reflektor - Láthatósági kampány Miskolcon

Miskolc - Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. „Láthatósági kampány” indult a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén is.

Miskolc - Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. „Láthatósági kampány” indult a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén is.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2014. november 10-14. között „Láthatósági kampányt” szervezett, ami rávilágított a láthatóság fontosságára.

Az akciósorozat célja volt azon közlekedési balesetek megelőzése, amelyek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válhatnak áldozattá.

A kampány azon helyszínekre koncentrált, ahol az átlagostól magasabb a kerékpáros közlekedés, így a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén is fokozottan jelen voltak az egyenruhások a közutakon. A preventív jellegű közúti ellenőrzésre az Andor utcában, a Görgey úton, a Miskoltapolcai úton, a Tiszai Pályaudvar és a Városház tér közötti kijelölt kerékpáros nyomvonal szakaszán számíthattak a közlekedők.

A Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály munkatársai a polgárőrökkel együttműködve az egyhetes időszak alatt naponta mintegy 20-30 kerékpárost vontak ellenőrzés alá. Az esetek többségében találtak kisebb-nagyobb hiányosságokat a megelőzést, a felvilágosító tájékoztatást szem előtt tartó egyenruhások. A kampány ideje alatt a rendőrök egyes ellenőrzéseknél kerékpár lámpákat, fényvisszaverő eszközöket adtak a kerékpárosoknak, gyalogosoknak.

A rendőrségi tapasztalatok szerint az őszi évszakváltozás negatívan befolyásolja a mindennapi közlekedést. A romló időjárási, és látási viszonyok miatt emelkedik a gyalogos és kerékpáros elütések száma. Akár gyalogosról, akár kerékpárosról van szó, nagyon fontos, hogy ők rossz látási körülmények között is jól láthatóak legyenek a közúti közlekedés során. Egy fényvisszaverő eszközzel ellátott gyalogos vagy kivilágított kerékpáros éjszaka (szürkületkor) már 130-150 méter távolságból is észlelhető, és ez jelentősen csökkenti a baleseti kockázatokat, illetve ezen eszközök használatával meg is előzhetőek ezek a balesetek!

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában