Helyi közélet

2014.11.25. 13:58

Amikor eljön a "most van az elég" ideje

Miskolc - „Hát, ez elképesztő!” - dőlt hátra telefonos szakértőnk egy-egy beszélgetés után, hogy szusszanjon egyet.

Miskolc - „Hát, ez elképesztő!” - dőlt hátra telefonos szakértőnk egy-egy beszélgetés után, hogy szusszanjon egyet.Ezúttal nem közöljük, még név nélkül sem az életvezetési tanácsokért hívható, legutóbbi telefonos szakértőnkhöz, Gallai Judit coach-hoz befutott panaszokat, kérdéseket, hogy még véletlenül se ismerhessen rá a környezetük. A hívóknak ugyanis – már ha lehet általánosítani – éppen az (elvileg) hozzájuk közel állókkal való kapcsolataik, még inkább azok hiánya okozza a bajukat.

Egy kivételével a hívók idős hölgyek voltak. Többen közülük konkrét panaszokkal, például mozgásszervi tünetekkel (megtudtam: a jobb térd mindig az előrelépés képtelenségét jelzi). Judit néhány kérdése után azonban ugyanoda lyukadtak ki: ami igazán fáj nekik, az a magány. Volt a hívók között olyan, akinek messzire költöztek a gyermekei, unokái, s volt, akinek a szomszéd utcában laknak, csak épp nem érnek rá meglátogatni a nagymamájukat. Ám még akit meg is látogatnak időnként, arról is kiderült, hogy csak a praktikus feladatok jelentik a kapcsot, „szimplán” beszélgetni sosem szoktak.

„Nagy tettnek tartom”

– Persze, hogy maga is tehet róla – erősíti meg Judit a felvetésemet, hogy azért az több mint gyanús, ha valakinek nincs egyetlen jó szomszédja, barátja, barátnője, ismerőse sem. – Épp ezért őszintén nagy tettnek tartom, hogy valaki veszi a bátorságot, s felhív engem, egy idegent, s vállalkozik arra, hogy őszintén megossza a gondját, a félelmeit, s válaszol a kérdéseimre. S ebben nem a hozzám, hanem az önmagukhoz való őszinteség a legfontosabb.

A coach-ról eddig azt hittem, hogy csupa üzletembernek ad életviteli tanácsokat, elsősorban a karrierjük érdekében. Judit pontosít: azokat inkább trénereknek nevezik. A budapesti „business and life” (üzlet és élet) coach­-tanfolyam során, amelyet ő is elvégzett, egyértelművé vált, hogy őt inkább ez utóbbi vonal érdekli.

Meglepő, milyen hamar szót ért a telefonon keresztül is mindenkivel, az egy kivételt jelentő, huszonéves hívóval épp úgy, mint a nála jóval idősebbekkel.

– Előfordul, hogy valakinek csak arra van szüksége, hogy jól kibeszélhesse magát, s erre kellek én neki, s lehet, hogy meg is elégszik egyetlen találkozással. De ha komoly a gond, akkor is elég szokott lenni 6-10 alkalom. Ha ekkorra sem jut előre, az azt jelzi, hogy hiányzik az őszinteség, más szakemberre van szükség.

Felkavart érzelmek

Felvetődik bennem: vajon mi a különbség a pszichológus és az életvezetési tanácsadó között.

– Tényleg van a kettőnek köze egymáshoz, de alapvető különbség, hogy ha igyekszünk is meglelni a bajok múltbeli gyökerét – ez sokszor a szülők viszonyára vagy az apa-lány, anya-fiú kapcsolatokhoz, az azokból adódó megfelelési kényszerhez vezet – mi inkább az előrelépés lehetőségeire igyekszünk rávezetni a hozzánk segítségért fordulókat.

Minthogy a coach-ságot Judit vállalkozásban végzi, alkalmanként több ezer forintot kér, de az első alkalom mindig ingyenes.

– Minthogy már az első telefonbeszélgetés is felkavarhatja a hozzám fordulót, törekszem a személyes találkozásra, méghozzá a segítséget kérő számára valamilyen biztonságos környezetben. S bár van egy hatékonynak mondott időintervallum, én nem nézem az órámat, hogy hol tartunk, mert nem hagyhatom magára az ügyfelemet a felkavart érzelmeivel. Igyekszem elérni, hogy sikerüljön legalább valami kis célt kitűzni, ami fogódzót jelenthet.

Judit szerint a magányossággal nem csak a most telefonálók küszködnek, általános probléma. Sokat jelent, ha létezik legalább egy valaki, akinek teljesen bizalmasan elmondhatjuk, ami bennünket foglalkoztat. Még akkor is, ha ehhez nekünk kell megtennünk az első lépést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában