Helyi közélet

2014.10.16. 08:18

Nézőpont: Ordas

<em>A farkasokkal nem sok személyes tapasztalata van a mai embernek, ezért gyerekkori mese- és olvasmányélményeink határozzák meg a hozzájuk való viszonyunkat.</em> <strong>Szendrei Péter jegyzete</strong>.

A farkasokkal nem sok személyes tapasztalata van a mai embernek, ezért gyerekkori mese- és olvasmányélményeink határozzák meg a hozzájuk való viszonyunkat. Szendrei Péter jegyzete.

Az ordas például megette a nagymamát és Piroskát, a kecskegidákra és a három rózsás kismalacra éppúgy fente a fogát, mint a szingli kucura, aki végül leforrázta. Baradlay Ödön is csak annak köszönhetően úszta meg farkaskalandját – őt négyen akarták darabokra tépni –, hogy a szabadságharc irodalmi hőséhez illően küzdött meg velük. A farkasok megítélésén az sem javít, ha az állatkertben látjuk őket – büdös ragadozószaguk van, általában foltokban hullik a szőrük, és nyugtalanul futkorásznak faltól falig, vagy ha kifáradnak, egykedvűen heverésznek a lerágott, légyjárta csontok között. Időnként oda-odacsapnak egymásnak, és ilyenkor – a hatalmas agyaraikat látva – az állatkerti látogató örül, hogy rács választja el tőlük.

A farkas gonosz, buta, vérengző állat – ez derül ki olvasmányainkból, ami az olyan hírekhez való viszonyunkat is meghatározza, hogy farkas nyomát láttak a Zemplénben. Rögtön kombinálni kezdünk: vajon a gyanútlan gombaszedők és terepfutók jobban teszik-e, ha nyitva tartják a szemüket, vagy legalább visznek magukkal egy Baradlay Ödönt, hogy legyen aki elbánik a vadállattal? Megnyugtatásul: a farkas nem keresi az ember társaságát, és okkal, valamint ésszel teszi azt, tehát se nem gonosz, se nem ostoba. Például nem öl azért, hogy áldozata maradványaival dicsekedjék…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában