Helyi közélet

2014.10.09. 13:39

Megtalálták a kritikus elemeket

Miskolc - Sikeres projektet zártak és nemzetközi konferenciát nyitottak az egyetemen.

Miskolc - Sikeres projektet zártak és nemzetközi konferenciát nyitottak az egyetemen.A hulladékhasznosítás volt a fókuszban csütörtökön a Miskolci Egyetemen, és még ez a téma pénteken is a 18. Nemzetközi Hulladékgazdálkodási Konferencián. A tanácskozás a visegrádi országokból érkező szakemberek együttműködésével, közös szervezésével rendezték meg. Az egyetem Műszaki Földtudományi Karának pedig kiemelt jelentőségű volt a konferencia amiatt is, mert itt zárták a két éve zajló CriticEl projektet, melyet az Európai Unió támogatott.

Erről a projektről Szűcs Péter, a kar dékánja beszélt sajtótájékoztató keretében.

Mint mondta, az egyetem kutatói, oktatói, hallgatói alapkutatási tevékenységet végeztek, mely azzal a 14 elemmel foglalkozott, melyeket az unióban kritikus elemnek nyilvánítottak. Egyrészt ezen elemek előfordulási helyét és bányászati lehetőségét vizsgálták, másrészt pedig azt, hogy az elektronikai hulladékokból milyen technológiával lehet visszanyerni ezeket az egyébként ritkán előforduló elemeket.

A dékán örömmel jelentette be, hogy a CriticEl projekt kutatói sikeres pályázati javaslatot nyújtottak be a Horizon 2020 rendszerbe, mely az unió nagy léptékű kutatási és innovációs programja.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában